Ako ste kupili Nike tenisice, poslali ste novac u poreznu oazu

Pinterest
Afera Paradise Papers otkrila je kako je Nike utajio milijarde dolara poreza od prodaje tenisica u Europi
Vidi originalni članak

Svi znaju za Nike. Većina vjerojatno i ima barem jedan par ovih tenisica. 

Sigurno je jedan od najpoznatijih modnih brendova na svijetu, koji donosi milijarde dolara profita od prodaje sportske opreme. Svaka tenisica ima i ime kao što je Swoosh, Flight, Force, Tailwind i Pegasus, a svaki put  kad se lansira novi model, slijedi moćna marketinška akcija.

Ovo je tvrtka koja je uvijek korak ispred svojih konkurenata. A sad se saznalo da je i jedan korak ispred poreznika.

Zahvaljujući aferi nazvanoj 'Paradise Papers' i otkriću milijuna povjerljivih dokumenata, uspjelo se rekonstruirati shemu i financijsku strukturu koje su omogućile Nikeu tijekom posljednjeg desetljeća da izbjegne poreze i stvori poslovno carstvo. Priča naravno uključuje mnogo sivih zona, nulte porezne stope i prebacivanje novca iz jedne države u drugu.  Na kraju tog puta je velika porezna oaza izvan dosega poreznika. Onima koji dobro poznaju ovu metodu je pravno sve čisto i razumno, dok aktivisti tvrde da je sustav nepošten.

Ukratko - novac kojim kupite par tenisica u bilo kojoj europskoj trgovini - od Londona i Pariza, do Berlina, Madrida i Zagreba, kreće na put u Europsku uniju, pa izvan nje, da bi na kraju završio na Karibima, ili u tvrtkinim podružnicama koje nisu pod jurisdikcijom ni jedne države.

Nike je tako poslovao uz pomoć mudrih i spretnih odvjetnika, zamršenih zakona i uz blagoslov vlada.

Nike tenisice proizvode se u zemljama poput Vijetnama i Indonezije. Odatle se transportiraju u futuristički dizajnirana skladišta u Belgiji. Nikeova logistika i glavno skladište tenisica za europsko tržište je u Laakdalu, belgijskom gradu jugoistočno od Antwerpena. Sve tenisice koje vidite na policama u trgovini, dolaze iz ovog skladišta. 

I kad kupite par tenisica, recimo u Londonu, očekivali bi da novac ode u britansku podružnicu tvrtke Nike UK Ltd. No, to se ne događa. Novac od prodaje odlazi zapravo u Nizozemsku. Ova zemlja je iznimno važna za Nike jer ovdje imaju sjedište dvije ključne tvrtke. One plaćaju dio poreza na približno 8.000.000.000 dolara prihoda od prodaje ovih tenisica po Europi, Bliskom Istoku i Africi. 

Međutim, od 2005. do 2014. godine, Nike je uspio prebaciti ogromne svote novca iz Nizozemske na Bermudske otoke - poreznu offshore oazu. Nike je to učinio preko bermudske podružnice Nike International Ltd, na koju su prenijeli prava intelektualnog vlasništva za sve svoje marke tenisica - što i jest najveća vrijednost koju Nike posjeduje - rekli bi pravi i najsjajniji dragulj Nike carstva. 

Iako podružnica nema ni jednog jedinog zaposlenog, pa čak niti uredsku sobu, svake godine Nike International Ltd s Bermudskog otočja naplaćivala je enormne naknade za intelektualno vlasništvo, odnosno licenciju i prava korištenja znaka Nike na njihovim proizvodima. Upravo je to bio ključ kako je Nike legalno prebacivao dobit izvan Europe u Nike International Ltd. 

2014. Nike je morao ponovno razmisliti. Ugovorima s tvrtkama iz Nizozemske isticao je rok, pa su u Nikeu došli na novu ideju, uz blagoslov nizozemskih vlasti. Pothvat je uključivao prebacivanje intelektualnog vlasništva s tvrtke Nike International Ltd na Bermudima, na novu podružnicu Nike Innovate CV koja nema sjedište na tim udaljenim otocima. Zapravo ta tvrtka nema sjedište ni u jednoj državi.  

To joj omogućuje tzv. model 'CV' ili na nizozemskom  'Commanditaire Venootschap' što u prijevodu znači 'limitirano partnerstvo'. U takvom poslovanju postoje dvije tvrtke - jedna koja posluje i druga koja financira poslovanje ali je zapravo pasivna i zato se zove limitirani partner ili 'spavač', a dvije tvrtke međusobno ugovorom uređuju odnose. 
Ukratko - Nike Innovate CV izbjegavao je plaćanje preza u Nizozemskoj, ali ova tvrtka zapravo ne pripada ni pod jednu poreznu obavezu na svijetu. I Nike u tom modelu poslovanja nije usamljen, jer ga koriste mnoge multinacionalne američke kompanije.

Dakle, Nike Innovate CV je zlatni rudnik. Izvan dosega nizozemskih poreznika, izvan SAD-a iako tvrtka ima registrirano sjedište u Portlandu u Oregonu, on ne plaća poreze ni u jednoj državi na svijetu. 

Na ovaj način Nike je znatno smanjio svoje izdatke i znatno povećao zaradu. U svibnju Nikeova offshore tvrtka akumulirala je dobit koja je premašila 12 milijardi dolara. Stopu izdvajanja za poreze smanjili su s 34,9 u 2007. godini, na 13,2 posto prošle godine. 

Kad su ih pitali o tim aranžmanima, iz Nikea su odgovorili uopćenim službenim rječnikom:

"Nike se u potpunosti pridržava poreznih propisa i strogo pazi da su naše porezne prijave u potpunosti usklađene s poslovanjem, investicijama koje izvršavamo i poslovima koje radimo. Europsko sjedište Nikea ima sjedište u Nizozemskoj od 1999. godine. Zapošljava više od 2.500 ljudi koji nadgledaju rad Nikea u preko 75 zemalja.

Ali nakon otkrića 'Paradise Papersa' i Nike i ostale multinacionalne kompanije su pod pritiskom. Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj pokušava zaustaviti nizozemski model registracije 'CV' tvrtki - odnosno 'limitiranog partnerstva' i najavljuje njihovo ukidanje prema EU direktivi o sprječavanju utaje poreza.  

Nike će do 2021. godine ili morati pronaći novi način preusmjeravanja svog novca ili platiti više poreza nego što to trenutno radi.
Do sada, Nike je bio uvijek korak ispred, ali nova utrka je upravo startala, piše The Guardian

Posjeti Express