Hrvati kupuju samo nužno. Osjeti se strah i neizvjesnost

Thinkstock
Imamo dvije Hrvatske. Prva u strahu od inflacije gotovo mahnito, a kamo drugdje, lovu sklanja u nekretnine, a druga se, ako može, umjesto na plin ili struju grije na drva
Vidi originalni članak

I po mom hobiju, koji ponekad dobro posluži za pisanje Ekonomixa, mikronakladništvu, vidi se koliko inflacija, ma već i strah od inflacije!, ali i realni pad kupovne moći zbog poskupljenja “svega”, utječu na ponašanje kupaca. U redu, i otprije je znano da je Zagreb po potrošnji valjda osamdeset posto Hrvatske, ali nikad mi knjižare nisu vratile toliko knjiga, pa čak i naslova koji se dobro prodaju, kao ovih dana. Ali, ni jedan paket iz Zagreba, Splita i Rijeke, nego iz Osijeka, Karlovca, Siska, Gospića, Varaždina, Pule, Metkovića, Vukovara, Vinkovaca...

Imamo dvije Hrvatske. Prva u strahu od inflacije gotovo mahnito – a kamo drugdje, duga je to tradicija – lovu sklanja u nekretnine. Stanovi se na dobrim zagrebačkim lokacijama, iako u njih nakon kupnje treba uložiti dobrih dvjesto-tristo eura po kvadratu, k’o ništa prodaju po 2500 za kvadrat. Takvi se stanovi na Njuškalu i stranicama agencija za posredovanje nekretninama ponekad ne zadrže ni tri dana. S druge strane, bore se ljudi kako znaju, pokušavaju neki i za rupe u suterenima dobiti i više od 3000 za kvadrat, pogotovo za garsonijere od dvadeset do trideset kvadrata, često preuređene drvarnice ili garaže.

Druga se Hrvatska, ako može, umjesto na plin i struju grije na drva, a čitajući vijesti o poskupljenju, boji se što će biti sutra. I tu smo opet kod kupnje desetaka kila brašna i litara ulja, što nisu dobre okolnosti ni za prodaju odjeće ili kvalitetnije hrane, a kamoli knjiga ili ulaznica za kazalište.

Savjet ne tražim, niti bih ga dao, no razgovaramo li o spašavanju novca ulaganjem u kriptovalute, preporučujem Netflixov dokumentarac “Trust No One: The Hunt for the Crypto King”, “Ne vjeruj nikome: Lov na kralja kripta”. U filmu je solidno prikazano kakve opasnosti očekuju investitore i kockare na nereguliranom tržištu bitcoina i drugih kripto blaga. Nikad ne znaš hoće li mjenjačnica baš kad ti poželiš unovčiti dobitak naprosto prestati postojati, vlasnik koji se kockao tuđom imovinom nestati, odmagliti s lovom, pa ga nakon plastične operacije i promjene identiteta ganjaj po poreznim oazama ili Južnoj Americi. Ganjaj ga, ako imaš love za potjeru, ili se uzdaj u institucije i blockchain, na kojem se sve vidi, svaka transakcija. Legitimno je riskirati, ali nije loše znati ponešto o riziku.

Posjeti Express