Investitori hrle u nacistički grad duhova

Flickr
Originalni projekt izabrao je sam Hitler, a planirano je kako će Prora biti ljetovalište u kojem će se pripremati za nadolazeći, Drugi svjetski rat
Vidi originalni članak

I Hitler je htio ljetovalište poput Cancuna u Meksiku. No, svoje je smjestio u Njemačkoj, na otoku Rugenu sjeverno od Berlina. Kućice za odmor članova bivše nacističke stranke poznate su kao "Kolosi Prore". 

Originalni projekt izabrao je sam Hitler, a planirano je kako će Prora biti ljetovalište u kojem će se pripremati za nadolazeći, Drugi svjetski rat. 

Zgrade se protežu u dužini od 4,5 kilometra i dio su Kraft durch Freudea ili skraćeno KDF-a, njemačkog programa "Snage kroz radost", koju je provodila organizacija u nacističkoj Njemačkoj kako bi promicala prednosti nacionalsocijalizma. 

Naime, KDF je tridesetih godina  prošlog stoljeća bio jedan od najvećih svjetskih turističkih operatera koji je razlike među klasama htio premostiti tako da slobodno vrijeme kakvog su uživale srednje klase bude dostupno i nižim klasama. 

Tako su na svojim krstarenjima imali putnike raznih društvenih razreda kojima su preko 'lutrije', odnosno ždrijebom dodjeljivane putničke kabine na brodovima. 

Nakon drugog svjetskog rata Prora je pala pod kontrolu Istočne Njemačke gdje je počela propadati. No, posljednjih 10 godina za ovo su se nekadašnje nacističko ljetovalište počeli interesirati razne interesne skupin i arhitekti. Napušteni prostor htjeli su transformirati u hotele i apartmane te mu vratiti prvotnu svrhu – resorta. 

Prije tri godine krenulo se u obnovu što je u njemačkoj javnosti izazvalo kritike i rasprave. Iako je njemačka ekonomija stabilna, ovakvu inicijativu za obnovom nacističkih objekata kao što je vraćanje Prore, protivnici vide kao ispunjavanje inicijalnog plana Trećega Reicha.  

Za druge se radi samo o isplativoj poslovnoj transakciji. Naime, Njemačka nudi porezne olakšice kod kupovine povijesnih nekretnina što uključuje i bivše nacističke zgrade. No, oni koji ih žele ostvariti, poput programa za Proru, moraju vratiti izgled kojega su osmislili Hitlerovi arhitekti. Neki u tome vide uskrsnuće nacističkog ponosa, kako piše The Daily Beast, a za druge je to samo jednostavna fiskalna logika. 

Glavni investitori projekta Prora su Axel Bering i Michael Jacobi. Beringa, koji potječe iz Danske, Prora podsjeća na odmore koje je kao dijete provodio u Danskoj, na bijelom pijesku uz baltički povjetara.

 No, on i partner Michael Jacobi priznali su kako su se morali uskladiti s njemačkim zakonodavstvom pa njihova investicija nosi neke kvalitete Trećega Reicha. Prori su dodali balkone jer ju vide kao lijep grad na obali te kao solidnu investiciju.

Posjeti Express