Novcem poreznih obveznika platili izlet u Las Vegas

Pixabay
Mnoga poduzeća u vlasništvu države su nerentabilna, zadužena preko glave i drže se na životu isključivo zahvaljujući poreznom novcu
Vidi originalni članak

Njemački savez poreznih platiša (BdSt)  iznova je, u svojem godišnjem izvješću objavljenom u četvrtak, ukazao na brojne slučajeve besmislenog rasipanja javnih sredstava, a u središtu ovogodišnje "Crne knjige", koja sadrži popis otkrivenih slučajeva rasipanja poreznih sredstava, poslovni su promašaji javnih poduzeća. "Mnoga poduzeća u vlasništvu države su nerentabilna, zadužena preko glave i drže se na životu isključivo zahvaljujući poreznom novcu", rekao je u Berlinu predsjednik BdSt-a Reiner Holznagel.

Javna poduzeća su ukupno dužna 108 milijardi eura, a kao najeklatantniji primjer lošeg poslovanja javnih tvrtki naveden je slučaj nove berlinske zračne luke, za koju se još uvijek ne zna kada će biti otvorena, kao i pokrajinskih banaka koje su se posljednjih godina istaknule rizičnim i nepromišljenim špekulacijama.

BdSt traži stroga ograničenja djelovanja javnih poduzeća kako ona ne bi novcem poreznih obveznika stvarala nelojalnu konkurenciju privatnom sektoru. Istodobno je BdSt ukazao i na brojne slučajeve nepotrebnog trošenja poreznih sredstava. U Wiesbadenu je grad na planiranje i pripremu gradnje gradskog muzeja dosad utrošio 10 milijuna eura, iako se s gradnjom još nije ni započelo.

U saveznoj pokrajini Baden-Württemberg je utrošeno 300.000 eura za internetsku stranicu sa zdravim receptima, na kojoj je dosad objavljeno samo nekoliko neinventivnih recepata. Većina novca otišla je na dizajniranje internetske stranice. Državna kockarnica u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji upala je u oči zbog redovitih masovnih izleta svoji djelatnika u Las Vegas na račun poreznih obveznika.

U skupe projekte s one strane Atlantika spada i bivša zgrada Goethe Instituta u New Yorku, koja od 2009. stoji prazna i čije godišnje održavanje stoji 80.000 eura. No jedan od najdrastičnijih primjera neodgovornog postupanja s novcem građana je sanacija opere u Kölnu koja je je trebala biti završena prije godinu dana, ali kraj radova još nije na vidiku. Od predviđenih 260 milijuna eura troškovi su se u međuvremenu popeli na 460 milijuna. BdSt je slučajeve bacanja poreznih sredstava objavio na internetskoj stranici http://www.schwarzbuch.de/.

Posjeti Express