Odselila u SAD: "Sad mi je žao što sam otišla iz Hrvatske"

Thinkstock
Mariji u Americi nedostaju prijatelji, a nikako se nije navikla na američki način života
Vidi originalni članak

Marija Katić (33) do 2006. godine  živjela je u Karlovcu, a onda je odselila u SAD, točnije u Cleveland, Ohio. Završila je Srednju prirodoslovnu školu u Karlovcu, smjer  Poljoprivredni  tehničar. Prvo je radila u poljoprivrednoj apoteci, a zatim kao blagajnica u trgovačkom centru. Tamo joj je plaća iznosila 3.500 kuna, a posao je napustila radi preseljenja u SAD, piše portal Naši ljudi.

"Sada radim u tvornici gdje se proizvode dijelovi za hidrauliku, od kamiona do aviona. Moj zadatak je označavanje metalnih dijelova brojevima i pakiranje, a po potrebi radim i na CNC mašinama, mislim da sličnih radnih mjesta ima i tvornica Alstom u Karlovcu. Nije mi teško na poslu, samo su mašine vrlo bučne dok su u pogonu. Plaća se dobiva točno i redovno svaki petak, znači jednom tjedno, dok neke firme daju plaću svaka dva tjedna. Mjesečno dobijem 1400 dolara (oko 9500 kuna), s tim da ja radim samo po osam sati, od  17 sati do  1 sat u noći, dok drugi većinom rade i po deset ili dvanaest sati pa i zarade više."

O životu u SAD-u Marija kaže: "Dobro je, ljudi su ljubazni, možemo si priuštiti neke stvari koje u Hrvatskoj ne bismo mogli, ali sve je suviše ubrzano, mnogo se radi, nema vremena niti prilike za kavu s prijateljima."

Marija je ispričala kako je požalila što je napustila Hrvatsku, a cijelu priču o njoj donosi poslovni.hr i možete je pročitati OVDJE.

Posjeti Express