Orban udara MOL po džepu i uzima im ekstra-milijune za vojsku. Dionice odmah pale

Reuters/Pixsell
MOL upravlja rafinerijama u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj i najvažnija je kompanija Mađarske. Porez na iznenadnu dobit uveden prošle godine izvukao je gotovo sav profit koji je MOL zaradio na jeftinijoj nafti iz Rusije
Vidi originalni članak

Dok premijer Viktor Orban obilazi Moskvu, Kinu i ostale istočne lokacije, i to svega par dana nakon što je Mađarska preuzela predsjedanje Vijećem EU-a, njegova vlada uvela je bankama, energetskim i multinacionalnim kompanijama obvezu uplate doprinosa za financiranje obrane, potvrdio je danas šef njegova kabineta.

Mađarska je u svibnju 2022. bankama, osiguravateljima, maloprodajnim i energetskim tvrtkama, telekomima i avioprijevoznicima uvela porez na ekstraprofit od 2.8 posto, istaknuvši da će prihod koristiti za potporu komunalnim tvrtkama i za financiranje obrane u uvjetima skoka cijena zbog ruske invazije na Ukrajinu.

"Rat se otegnuo, nema naznaka poboljšanja u politici sankcija koju Bruxelles provodi i to će dovesti do drastičnog povećanja cijena", rekao je Orban u svibnju 2022. godine.

Mađarska regulira cijene energije za kućanstva, pa su komunalne tvrtke bile pod pritiskom, a moraju "neodložno ojačati i vojsku", rekao je mađarski premijer, dodavši da će troškove financirati iz poreza na ekstraprofit koji će naplaćivati za 2022. i za 2023. godinu.

U 2024. porezna stopa na ekstraprofit trebala je biti snižena s 2.8 na jedan posto, uz napomenu vlade da će uvjet biti ulaganja i istraživanja.  

Danas je vlada izvijestila da će kompanije plaćati porez na ekstraprofit po stopi od 2.8 posto i u ovoj godini, prema riječima pročelnika kabineta premijera Viktora Orbana Gergelyja Gulyása.

Obveznik je i mađarska naftna i plinska grupa MOL, koja je u ovoj godini računala na nižu kamatnu stopu. Vlada je MOL-u podigla poreznu stopu na razliku između tržišne cijene nafte i one na londonskom tržištu i u Rusiji, s 40 na 95 posto, što znači da je kompanija gotovo cijeli ekstraprofit isplaćivala mađarskoj državi.

Budimpešta je objavila i da će od multinacionalnih kompanija, banaka i energetskih tvrtki zatražiti da podupru nacionalnu sigurnost uplatom "doprinosa za obranu", ne navodeći detalje. "S obzirom na kontinuirani sukob (u Ukrajini) Mađarska je multinacionalnim kompanijama, bankama i energetskim tvrtkama uvela obavezu uplate doprinosa za obranu radi potpore nacionalnoj sigurnosti", stoji na vladinoj internetskoj stranici.

Kako je javio Reuters, dionice banke OTP koja je važan igrač i na bankarskom tržištu u Hrvatskoj bile su u padu od 2,3% u 13:49 sati danas. Dionice proizvođača energije MOL pale su 2,3%. MOL upravlja rafinerijama u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, praktički je najveća i najvažnija kompanija Mađarske, a uvozi većinu sirove nafte koja mu je potrebna iz Rusije preko naftovoda Družba.

Porez na iznenadnu dobit uveden prošle godine izvukao je gotovo sav profit koji je MOL zaradio na jeftinijoj nafti uvezenoj iz Rusije.

 

Posjeti Express