Rekord kriptovaluta: Ukupno vrijede 707 milijardi dolara

Reuters
Danas ih diljem svijeta ima više od 1300, banke ih mrze jer su i doista opasne i jer im kvare posao
Vidi originalni članak

Bitcoin je cijelu prošlu godinu rastao, pri kraju godine taj rast je čak eksplodirao, da bi u posljednjim danima 2017. stao naglo gubiti na vrijednosti. Unatoč tome, ukupna vrijednost svih kriptovaluta na svjetskim burzama u ovom trenutku dosegnula je novi rekord707 milijardi dolara. Riječ je o stanju koje je vladalo u srijedu 3. siječnja 2018. u 9.45 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Trenutno svijetom cirkulira nešto više od 1300 kriptovaluta. Bitcoin je pritom, unatoč tome što je izgubio na vrijednosti oko Božića, nakon Nove godine vratio dio vrijednosti nakon što se otkrilo da je Founders Fund, tvrtka tehno-milijardera Petera Thiela, zaradila stotine milijuna dolara na investiciji u bitcoin nakon investicije između 15 i 20 milijardi dolara.

Unatoč tome, bitcoin danas čini rekordno nizak udio u ukupnoj vrijednosti svih kriptovaluta na svijetu. Za to je nekoliko razloga. Direktor JP Morgan Chasea Jamie Dimon u listopadu je izjavio da ćete "ako ste dovoljno glupi za kupiti bitcoin, jednog dana za to platiti i cijenu". Janet Yellen, koja predsjedava američkim Federalnim rezervama, bila je pristojna pa je u studenom rekla da je bitcoin "ekstremno spekulativno sredstvo".

Financijska prijetnja Banke objavile: Pet razloga zbog kojih je bitcoin opasan

Sve to isključivo zato što je očito da je, kao i kod još nekih kriptovaluta, riječ o mjehuru koji jedva čeka da pukne. Pritom se stanje mijenja nevjerojatno brzo i po rizicima špekuliranja s bitcoinom, čak se i igranje na ruletu ponekad čini umjerenim. Jedan od onih koji je bitcoin prozvao kao "mjehur" je i Warren Buffett.

Šef Goldman Sachsa Lloyd Blankfein ga je nazvao "sredstvom za provođenje prevara". Nobelovac Joseph Stiglitz je čak kazao da bi bitcoin "trebalo proglasiti ilegalnim". Jedan od razloga zašto bankarski svijet ne voli ovakve kriptovalute jest i to što je riječ o ideji koja je izvorno usmjerena upravo protiv financijskog planetarnog monopola velikih banaka.

Treći argument je takav da mu se baš ništa ne može prigovoriti. Europol je već drugog dana 2018. godine, znači samo nekoliko dana otkako je bitcoin počeo gubiti na vrijednosti, izvijestio da primjećuje da kriminalne organizacije koje su ranije koristile bitcoin, naglo sve više počinju koristiti druge kriptovalute: monero, ethereum and Zcash.

Posjeti Express