Rekordna potpora EU, ali ne i u Hrvatskoj

Patrik Macek (PIXSELL)
Gotovo polovica hrvatskih građana, 49 posto, neutralnog je mišljenja o članstvu u Europskoj uniji
Vidi originalni članak

Prije gotovo šest godina Hrvatska je postala članicom EU. Od tada do danas niz događaja na europskom području pokrenuli su i raspravu koliko je članstvo u ovoj europskoj organizaciji dobro ili loše za našu zemlju. I dok će kritičari reći da bez EU možemo, većina pak bolju budućnost Hrvatske vidi jedino u suradnji s EU. Posljednje istraživanje javnog mnijenja Eurobarometar tako bilježi rekordnu potporu EU, no na području Hrvatske ipak nižu od europskog prosjeka.

Gotovo polovica hrvatskih građana, 49 posto, neutralnog je mišljenja o članstvu u Europskoj uniji, tj. misli kako članstvo u Uniji nije ni dobro a ni loše. Njih 36 posto misli kako je to za našu zemlju dobra stvar, što je manje u odnosu na europski prosjek pozitivnog mišljenja prema EU koji iznosi 60 posto. Smanjenje je to za sedam postotnih bodova u odnosu na prošlogodišnje istraživanje.

Onih koji misle kako članstvo nije dobra stvar je 14 posto, dok je europski prosjek 12 posto.

Većina hrvatskih ispitanika, njih 59 posto, smatra kako je njihov glas u EU važan, no istovremeno, njih 46 posto smatra da stvari u Uniji ne idu u dobrom smjeru. Istraživanje se bavilo i važnošću glasovanja na izborima za Europski parlament, koji će se održati sljedeće godine, pa tako 38 posto građana Hrvatske smatra kako njihov glas na tim izborima ima srednju važnost, a 35 posto smatra kako je od velike važnosti.

Kao prioritete o kojima bi se trebalo raspravljati tijekom kampanje za nadolazeće europske izbore, građani Hrvatske izdvojili su borbu protiv nezaposlenosti mladih, 68 posto, gospodarstvo i rast, 61 posto, socijalnu zaštitu građana EU, 48 posto, te prava potrošača i sigurnost hrane 34 posto.

Većina hrvatskih građana kao nositelje stvarne promjene vidi nove stranke i političke pokrete, pa njih 72 posto smatra kako su oni jako važni, ali i kao nositelje novih rješenja, što smatra 68 posto ispitanika. Da ti pokreti i stranke nisu opasnost za našu demokraciju smatra 58 posto ispitanika.

Izbori za Europski parlament

Novo istraživanje Europskog parlamenta, objavljeno je godinu dana prije europskih izbora koji će se održati u svibnju 2019.  godine. Ispitivanje prikazuje i potvrđuje rast potpore EU. Tako u prosjeku 60 posto građana EU vjeruje kako je članstvo u Uniji pozitivno za njihovu zemlju, a dvije trećine ispitanika smatra da njihova zemlja ima koristi od članstva u Europskoj uniji. To je i najveći zabilježeni postotak potpore od 1983. godine.

Kao glavni razlog glasovanja na ovim izborima, građani Hrvatske pa tako i građani EU, složit će se kako je riječ o njihovoj dužnosti (52 posto), dok će na izborima za Europski parlament glasovati i 33 posto građana Hrvatske kako bi pokazali svoje nezadovoljstvo. Kao glavne razloge ne sudjelovanja u glasovanju istaknut će nepovjerenje u politički sistem, 54 posto, te nepovjerenje u snagu svoga glasa, tj. mogućnost da nešto promjene, 53 posto.

Budućnost Bloomberg: Siromašna Hrvatska želi euro, ali kako?

Upitani o specifičnim temama o kojima razmišljaju, ispitanici u izbornoj kampanji najviše žele čuti o borbi protiv terorizma 49 posto, a slijedi ju nezaposlenost mladih – 48 posto, imigracija 45 posto te gospodarstvo i rast 42 posto. Otprilike trećina Europljana navodi borbu protiv klimatskih promjena i zaštitu okoliša temama koje ih najvišezanimaju, njih 35 posto, dok su promicanje ljudskih prava i demokracije kao i socijalna zaštita europskih građana zastupljeni kod 32 posto ispitanika.

Glavnina ispitanika i dalje je zadovoljna načinom na koji demokracija funkcionira u njihovoj zemlji (55 posto) i u EU (46 posto), a polovica ispitanika ne smatra pojavu novih stranaka ili političkih pokreta usmjerenih protiv establišmenta kao prijetnju demokraciji. Većina ispitanika (56 posto) vjeruje da takve nove političke stranke mogu biti nositelji promjene - dok jasnih 70 posto ispitanika upozorava nove stranke da ''samo biti protiv nečega ne poboljšava ništa''.

Istraživanje je provedeno u travnju ove godine na uzorku od 27.601 ispitanika iz 28 zemalja članica.

Posjeti Express