U Austriju nekad po kavu, a danas po investicijsko zlato?

Pixabay
Od koga kupiti fizičko zlato, a da si siguran da si stvarno kupio zlato, a ne krivotvorinu ili zlatnu foliju ispod koje je tko zna koji metal?
Vidi originalni članak

Kome god sam pokazao kakve tekstove, za razne namjene, piše umjetna inteligencija, oduševio se i prestravio. A nekolicina reče da će bez odlaganja početi istraživati u koje kompanije bi možda vrijedilo uložiti. Kompanije koje će korištenjem Jaspera i ostalih moći mnogo uštedjeti, a prihodi će im ostati približno isti ili će rasti, ali i firme koje "zapošljavaju" jaspere i kako su ih već nazvali. Prijatelj zaposlen u multinacionalki koja Jaspera koristi otkad se "rodio" kaže da smo u dobu sličnom početku interneta. Svi su znali da je internet budućnost, ali je malo tko znao u koju kompaniju uložiti. Sad svi znamo da je umjetna inteligencija budućnost, ali opet ne znamo treba li uložiti u Jaspera ili neku od konkurentskih kompanija. OK, bavimo se mišlju da po sitno investiramo u više njih i pratimo. Inflacija je i dalje tema, a ka' će prestat' bit' - ne zna se.

S drugim sam prijateljima razgovarao o kupnji investicijskog zlata. Savjet ne tražim niti bih ga dao, no bolji od mene kažu da je zlato najdugovječniji balon. I ako je to to, ako je zlato tableta protiv glavobolje, treba još samo pronaći lijek povjerenja. Od koga kupiti fizičko zlato, a da si siguran da si stvarno kupio zlato, a ne krivotvorinu ili zlatnu foliju ispod koje je tko zna koji metal? Jedna od ideja je odlazak u Austriju i kupnja dukata Franje Josipa. Još me prijatelj zafrkava da kako se ja, Slavonac - svaka slavonska snaša na nošnji ima pokoji dukat - odmah nisam toga sjetio. Pa, nemamo li povjerenja u domaće institucije, možda je najbolje sjesti u auto, otići u Austriju i kupiti koji dukat na izvoru. Ili je - savjet ne tražim niti bih ga dao - dovoljno otići u Sloveniju i za to sirotinje što imamo kupiti polugicu?

Što se mog hobija, izdavanja knjiga tiče, prodaja dvije od posljednje tri nije dala ni blizu željene rezultate, pa za produkciju iduće moram zagrabiti u ušteđevinu. Knjižare su dobro reagirale čuvši naslov, "Inspiriraj se! Mudrosti iz uspješnih i sretnih karijera i života", 100 iznimnih ljudi otkriva najbolji savjet koji su ikad dobili, pa sam se nekako odvažio ponašati kao da novac ne postoji i tretirati novi naslov kao da nisam majušni nakladnik, nego, ne znam, Penguin Press. Ništa ilustracije sa stock siteova, ilustraciju crta Dijana Novak Krešić. Čim pošalje skicu, idem u pretprodaju, pa ću biti pametniji.

Posjeti Express