Zbog Brexita dizajnerska roba u Londonu nikad jeftinija

REUTERS/Thomas Peter
Funta je u tri mjeseca pala 17 posto, pa je London postao poželjna shopping destinacija
Vidi originalni članak

Najluksuznija dizajnerska odjeća i predmeti poput torbica i cipela u samo nekoliko dana postali su u Velikoj Britaniji izrazito jeftini, a sve zbog Brexita. Nakon što su Britanci tankom većinom na referendumu ljetos izglasali izlazak njihove zemlje iz EU-a funta je od lipnja u odnosu na dolar pala 17 posto. I dok su se mnoge cijene tome brzo prilagodile, ženska torbica Louis Vuitton, točnije "Speedy 30", pojeftinila je na 802 dolara. Fenomen je prvi prepoznao Wall Street Journal, istražio ga i uočio da ista torbica u Parizu danas košta 850 dolara, u New Yorku 970, a u Kini 1115 dolara.

I dok je roba široke potrošnje za onih 90 posto, ili možda i 99 posto Britanaca poskupila u skladu s padom funte na razine na kojima nije bila posljednjih 30 godina, poput hrane, higijenskih potrepština i sličnog, London je postao eldorado najjeftinije, a najluksuznije robe na svijetu. Istraživanje za Wall Street Journal proveo je Deloitte. Njihovi stručnjaci utvrdili su da je London danas mjesto u kojem se nalazi 64 posto najluksuznijih proizvoda na svijetu.

Džemper Brunella Cucinelllija od kašmira je, primjerice, u Britaniji 843 dolara, dok je u Francuskoj 942, a u SAD-u 995 dolara. Balenciagova haljina jeftinija je na "otoku" 400 dolara nego u SAD-u. Od Brexita zasad očito jako profitiraju najbogatiji, i to posebno najbogatiji turisti. Na takve otpada čak pola cjelokupnog prometa luksuznim robama u Velikoj Britaniji. Samo u srpnju i samo Britanaca koji žive u EU-u ili SAD-u, a koji su navratili u Britaniju, ove je godine bilo dva posto više nego prošle, oko 3,8 milijuna, i oni su napravili oko 2,5 milijardi funti prometa.

U kolovozu su bogati turisti iz Kine u trgovinama Westfield napravili čak 53 posto veći promet nego u kolovozu 2015. Potražnja je jako porasla zbog strmoglavog urušavanja funte. Prodavači, međutim, cijene nisu smanjivali, računajući da bi to preko noći otjeralo kupce s ubitačno tvrdim karticama koji su im nahrupili. Očekuje se da će se cijene ipak korigirati i na tržištu luksuzne robe, ako funta na ovim razinama ostane sljedećih pola do cijele godine. A to se po svoj prilici može očekivati, jer se sve ozbiljnije najavljuje skori masovni egzodus najvećih svjetskih banaka iz londonskog Cityja.

Posjeti Express