George Lucas gradi muzej od milijardu dolara

Richard Pohle/News Syndication/PIXSELL
Jedna od planiranih lokacija bila je i u susjedstvu zloglasnog zatvora Alcatraz u San Franciscu
Vidi originalni članak

George Lucas, proslavljeni filmaš i idejni začetnik franšize Ratovi zvijezda konačno je odabrao lokaciju gdje će graditi svoj muzej vrijedan oko milijardu dolara. Odabir je pao na Los Angeles, a Lucas će tamo izložiti vlastitu kolekciju oko 10.000 umjetnina. Zainteresirana javnost moći će vidjeti neke filmske rekvizite sa snimanja nevjerojatno popularnih filmova, ali i radove drugih umjetnika kao što je Norman Rockwell.

Slavni filmaš izvorno je planirao muzej otvoriti u San Francisu, gdje se i nalazi sjedište filmske kompanije koja nosi njegovo ime, ali nakon borbi s lokalnim vlastima se okrenuo Chicagu. Međutim, ni vjetroviti grad uz američka Velika jezera nije se pokazao pretjerano plodnim tlom za gradnju muzeju. Tamo ga je dočekala tužba zbog predložene lokacije gradnje muzeja. Sve to ga je natjeralo da se opet vrati u Kaliforniju gdje je rođen i gdje je odrastao.

Kako prenosi Time, nakon nekoliko mjeseci raspravljanja i razmišljanja, upravni odbor budućeg budućeg muzeja je napokon objavio da neće početi s gradnjom na jednom otoku u zaljevu San Francisca. Umjesto gradnje u susjedstvu Alcatraza odabir je pao na Los Angeles. "Odabrali smo lokaciju koja će imati najveći značaj za širu zajednicu i nadamo se da će ispuniti cilj obrazovanja što šire publike i posjetitelja", rekli su upravitelji u kratkoj izjavi.

Sam Lucas je najavio da će dati oko milijardu dolara za muzej, a u to su uračunati i troškovi gradnje muzeja.

Posjeti Express