Hozierov put do slave iz potkrovlja roditeljske kuće

DPA/PIXSELL
Od kad je objavio "Take me to Church", ona mu je donijela niz nominacija i nagrada i nije se skidala s top lista
Vidi originalni članak

Prije samo godinu dana Hozier je bio irski 23-godišnji pjevač koji je živio s roditeljima i u potkrovlju radio na svojoj pjesmi. Nakon malo više od godinu dana na dodjeli Grammyja je tu pjesmu izveo pred publikom među kojom je bila i gomila glazbenih legendi. Njegova je priča jedna od najmanje očekivanih priča u glazbenoj industriji.

Hozier se doslovno pojavio ni odkud. Kad je snimio mega hit "Take me to church" prolazio je kroz teško razdoblje. Bio je izbačen iz Trinity Collegea i pokušavao je doći do onog trenutka koji će mu promijeniti život. Taj se trenutak dogodio dok je u potkrovlju slagao demo verziju pjesme "Church" o vjerskoj diskriminaciji.

Za snimku se 'zapalio' producent Rob Kirwan, kojem se svidio Hozierov vokal. Svidio mu se do te mjere da ga čak ni prilikom snimanja nije želio mijenjati, već ga je ostavio onakvim kako ga je prvi put čuo.

Od kad je pjesma objavljena 2013. donijela mu je niz nominacija i nagrada i nije se skidala s top lista. Još veću pažnju je pjesma privukla nakon što je snimljen video spot u kojem se kritizira netolerancija i progon gayeva u Rusiji. Video je naravno postao viralan i pregledan je gotovo 115 milijuna puta, te je na neki način također zaslužan za uspjeh pjesme.

Hozier je i sam pokazao da ozbiljno razmišlja i želi progovarati o društvenim temama. U svim intervjuima koje je dao od kad je postao slavan nije propustio govoriti o svojim vrijednostima, mišljenjima i stavovima. Ono što je zanimljivo je da Hozier čak i nije gay, ali je više puta žestoko kritizirao Crkvu zbog njezinog odnosa prema gay zajednici.

U svakom slučaju, Hozier je tek na početku karijere i uz malo sreće, sigurno će se na sceni zadržati još jako dugo.

Tekst je izvorno objavljen na Micu.

Posjeti Express