Sandra Silađev pokušava kroz humor progovoriti o svakodnevnim problemima

PROMO
O svakodnevnim stvarima i nekim "novim vremenima", novim shvaćanjima stvari govori na nešto drugačiji način. Kaže nam i sama Sandra Silađev kako će humor spasiti svijet, no u ovakvom prikazu on je često i tragičan
Vidi originalni članak

"Pokondirena dinja" hrvatsko je izdanje dvije knjige autorice Sandre Silađev, u Srbiji rasprodane, "Ne zna svinja šta je dinja" i "Pokondirena dinja", a u suradnji s ilustratorom Dušanom Stokićem. U kratkim pričama, ona se dotiče tema poput predrasuda, muško-ženskih odnosa, prijateljskih, loših odnosa na poslu... Silađev iznosi na svoj način, često karikiran, neke stavove, situacije koje mogu izgledati izmišljene, ali one su, zapravo, vrlo realne.

Već u najavi tog djela može se naslutiti o čemu je riječ: "Sve što mislite o drugima - i o sebi - a ne usudite se reći, Sandra Silađev izgovorit će glasno, bez dlake na jeziku. Sandra Silađev glumica je i komičarka koja je do najšire publike doprla putem društvenih mreža. Njezini duhoviti, pametni i britki videoisječci imaju stotine tisuća pregleda i lajkova na YouTubeu, Facebooku, Instagramu i TikToku, a njezina autorska monodrama "Dejt" rasprodana je širom regije. Svoje ludo smiješne, ali i ubojito ozbiljne komentare društvene stvarnosti uobličila je, u suradnji s ilustratorom Dušanom Stokićem, i u obliku karikatura".

"Humor će spasiti svijet", to je nit vodilja Sandre Silađev, a to se vidi u "Pokondirenoj dinji", gdje pokušava na duhoviti način prikazati stvarni život i paradokse, situacije kojima se čudimo, ali u kojima se nalazimo. Pokušava ponekad groteskno, ali ako se malo bolje zamislimo, i istinito dočarati današnji svijet. Tako, primjerice, u poglavlju "Bože, kako je nama ženama fenomenalno" ima priču "Mašina za oplodnju ne mora da radi".

 

- Jako volim što sam žena, žena je kao cvijet, žena je jednostavno rođena da bude oplođena. Volim se fotografirati i da budem lijepa, a poruka svake slike na kojoj sam lijepa je: Oplodi me. Tako da volim slati slike 'Oplodi me', jer onda kada me netko oplodi, budem trudna i tada sam lijepa...

Naravno, u svemu su važne i karikature Dušana Stokića. Dobro se to vidi, recimo, kod jedne gdje gospođa ima ispred sebe dasku za rezanje, na kojoj je velika salama, dobar dio je ona izrezala, tu je i češnjak, a u razgovoru ona poručuje: "Alo! Da idemo na dejt? Neću moći, dušo, imam 350 kila! Čujemo se za jedno šest mjeseci!".

Tako se Sandra Silađev "obračunava" s današnjicom, karikira situacije koje nas okružuju, koje kod nje na papiru uz karikature djeluju zabavno, ali mnoge su, zapravo, zabrinjavajuće.

Progovara o problemima društva, u ovim krajevima jako izraženima. "Zamisli ti, kaže ona, ja neću rađati. Auuu... Auuu, da si moja žena, kako bi ti meni rađala... Pa rađala bi svake godine, pa bi i pitala još da ti napravim..."

Takvih je puno priča u "Pokondirenoj dinji", odnosi među ljudima kojima se čudimo, ali oni su tu, okružuju nas i naša su svakodnevica. Kako je napisala urednica izdanja Marina Dimić, tako otprilike i je: "Čini to duhovito, sarkastično, katkad karikirano do groteske. Ona pronicljivo uočava ljudske mane, ali ih baš nikad ne osuđuje svisoka. Njezin pristup svim temama iznimno je angažiran. Pokondirena dinja je knjiga koju ćete i čitati i gledati i uz koju ćete se glasno smijati, ali se i vrlo ozbiljno zamisliti".

I možda nije sve odveć duhovito, ali sigurno je za zamisliti se. O svakodnevnim stvarima i nekim "novim vremenima", novim shvaćanjima stvari govori na nešto drugačiji način. Kaže nam i sama Sandra Silađev kako će humor spasiti svijet, no u ovakvom prikazu on je često i tragičan.

Posjeti Express