Srcem koje 'pulsira' na zagrebačkom zidu pokorio umjetničku elitu

Željko Lukunić (PIXSELL)
Mural ‘HeaArtbeats’ sastoji se od šest slika srca (rađenog sprejem i slobodnom rukom) koje se ‘spušta’ iz dviju cijevi zatečenih na licu mjesta, a koje, zahvaljujući tehnici stop-animacije, stvara dojam da pulsira dok se napaja krvlju
Vidi originalni članak

Oni koji me prate otprije vjerojatno znaju za mojega ronioca kraj Medike (“Medika Diving”), kojega sam napravio prošle godine. 

Ovaj najnoviji rad, pulsirajuće srce, zapravo je produžetak ronioca, odnosno ideje da zidnu sliku spojim sa samim prostorom. 

U slučaju ronioca bila je jedna cijev, a u ovome dvije koje sam zatekao tu i - intervenirao, objašnjava Lonac kako je nastao mural “HeArtbeats” (Otkucaji srca), kojim je osvojio kako domaću, tako i stranu internetsku publiku.

Riječ je o animiranoj zidnoj slici koja u hiperrealističnoj maniri prikazuje srce dok pumpa krv.

Impresivni ukras “zakačen” je na jedan od zagrebačkih zidova, a nakon što ga je autor postavio na svoj Facebook, društvene mreže pomamile su se za pumpajućim srcem ovog nezaobilaznog junaka domaće street art scene. 

“He- Artbeats” su izašli na brojnim za umjetnost specijaliziranim portalima, poput Colossala, ArchDailya, StreetArtNewsa, Bored Pande, a na kraju i Instagrama koji ga želi promovirati među brojnim umjetnicima koji svoj rad plasiraju na toj supertrendi platformi. 

Sve redom oduševila je, kako su objasnili, izuzetna preciznost - detaljan prikaz organa i njegove svake, pa i najmanje žilice, ali i način na koji je Lonac “iskoristio” cijevi sa stropa, stvarajući dojam da napajaju srce krvlju.

"Puno mi je zabavnije tako raditi, koncipirati mural tako da ga na neki način povežem s okolinom u kojoj će se nalaziti", objašnjava Lonac dodajući kako je na svojem srcu radio punih 15 dana.

"I to sam radio na temperaturi ispod nule, svaki dan po nekoliko sati. Sveukupno je tu šest slojeva, odnosno šest srca koje sam naslikao jedno preko drugog, a sve to sprejem, slobodnom rukom", kaže umjetnik. 

Ovo je, napominje, a čemu će se mnogi njegovi obožavatelji veseliti, tek mali dio šireg projekta koji namjerava raditi čitavu ovu godinu.

"Gif je bio zapravo samo neka moja proba. To da će postati viralan i da će se ljudima toliko svidjeti nisam ni najmanje očekivao. Iskreno, nisam ni znao kako će sve to skupa izgledati kad sam sjeo za računalo i počeo slagati sve fotografije u animaciju. Ali nema mi boljeg od toga, uvijek se volim okušati u nečemu novom, širiti se dalje", priča Lonac.

Njegovo srce dolazi zapravo kao naručeno u vrijeme kad se umjetnosti sve više prožimaju i preklapaju. 

Ovakva fuzija stop-animacije i street-arta već je neko vrijeme aktualna vani, u Britaniji pogotovo, gdje ju je inaugurirao umjetnik kodnog imena INSA, svojevrsni prvak “živih” murala koje je simpatično krstio u “gif-ffite”. 

Ideja se izrodila iz opservacije kako se ulična umjetnost, paradoksalno, u doba tumblra i ostalih mreža koje život znače ionako najviše konzumira - online. 

Narodu je onda jednostavno dao što želi, a potom na tržište izbacio i aplikaciju pomoću koje se pametnim telefonom na licu mjesta, dakle, zbilja uživo, može “oživjeti” murale, samostalno.

"Gifovi su u zadnje vrijeme jako popularni, ali kad pričamo o uličnoj umjetnosti, manje-više se svode na radove koji se obrađuju u photoshopu, a ne na one koji su naslikani više puta, kao u animaciji, kao ovdje kod mene", objašnjava Lonac otkrivajući kako mu je talijanski umjetnik Blu najveća inspiracija kad je u pitanju inauguracija animacije u uličnu umjetnost.

Već je kultni njegov rad “Muto”, odnosno “Nijem”, mural izveden u Buenos Airesu, koji kroz sedmominutni video prikazuje kako se iz zida probija stvorenje s nekoliko ruka, potom se transformira i nalazi s drugom kreaturom te tako redom preplavljujući zidove, pa i podove. 

Riječ je o nekoliko stotina zidnih (i podnih) slika, napravljenih od jeseni 2007. do proljeća 2008. godine duž ulica Buenosa Airesa i potom kadar po kadar “premještenih” u video. 

“Muto” je 2009. odnio Grand Prix na međunarodnom festivalu kratkog filma u Clermont-Ferrandu, a Lonac kaže kako je nešto slično oduvijek htio napraviti, samo u kompliciranijem stilu.

“HeArtbeats” je svakako odličan korak k tome, a ima i posvetu.

"Kako uskoro slijedi Valentinovo, moj sam gif odlučio predstaviti kao gift te ga kao dar posvetiti svima koji me prate i podržavaju", kaže Lonac koji je prošle godine oduševio i svojim morskim pužem kojeg je smjestio na uglu Petrinjske i Đorđićeve ulice u rodnom Zagrebu.

"Riječ je o xenophori, pužu koji podsjeća na kamen i na čiju se kućicu lijepe ostali puževi- školjke pa mi je to bila metafora za čitavu tu oronulu, skršenu zgradu", objašnjava umjetnik među čijim je brojnim radovima - pošto radi od srednje škole - teško izdvojiti značajnije.

Bolje onda nedavn(ij)e, među kojima je, pored spomenutoga puža, istaknut preko cijelog jednog zida zgrade u Sarajevu “Alegorija rata i mira”, koju je Lonac odradio tijekom Betonfesta 2015. 

Sjajne su i “Skinny Cap Thief” s bristolskog, također prošlogodišnjeg Upfesta, ali i “White Noise” s vodnjanskog Boombarsticka, kao i “Where’s my Batman?”, hommage pop-kulturi i djetinjstvu, koji se može vidjeti na zidu zagrebačkog SC-a.

Posjeti Express