10 primjera kršenja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji

Thinkstock
Kršenje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji jedno je od najgorih u svijetu
Vidi originalni članak

Nakon što su u jednom danu pogubili 47 ljudi, pitanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji opet je postalo top tema. Ova država, unatoč brojnim smrtnim kaznama i javnim kažnjavanjima i dalje je članica Ujedinjenih naroda, a kršenje ljudskih prava u toj zemlji nije ograničeno samo na vjerske zajednice i žene, već je daleko šire. Independent je napravio listu od deset najgorih primjera.

* U listopadu 2014. godine tri su odvjetnika kažnjeni zatvorskom kaznom od osam godina jer su na Twitteru kritizirali rad Ministarstva pravosuđa.

* Početkom 2015. sunitski predsjednik Jemena Abd-Rabbu Mansour Hadi je protjeran nakon pobune šijita. Saudijska Arabija je predvodila zračne napade na šijite kako bi Hadija vratila na vlast i time je optužena za ratne zločine u Jemenu.

* Žene koje su 2011. podržale kampanju kojom se tražilo pravo da i žene mogu voziti automobile u Saudijskoj Arabiji izložene su raznim vrstama zlostavljanja i zastrašivanja od strane vlasti. Vlasti su također upozorile da će žene koje budu vozile automobile biti uhićene.

* Pripadnici šijitske manjine, koji u najvećem broju žive u naftom bogatom istočnom dijelu zemlje, konstantno su izloženi diskriminaciji, onemogućava im se pristup javnim službama, te otežava zapošljavanje. Šijitski aktivisti dobili su prijetnje smrću ili dugogodišnjim zatvorskim kaznama zbog navodnog sudjelovanja u prosvjedima 2011. i 2012. godine.

* Od 2011. u državi su zabranjena sva javna okupljanja. Oni koji ne poštuju zabranu završavaju u zatvoru pod optužbom da su poticali ljude na aktivnosti protiv vlade.

* U ožujku 2014. Ministarstvo unutarnjih poslova je objavilo da su deportirali 370.000 stranih radnika, dok je 18.000 zadržano u pritvoru. Tisuće su bili prisiljeni vratiti se u Somaliju i slične države u kojima im je prijetilo nasilje, rat i ugrožavanje njihovih prava. Deportacije su obavljene kako bi se otvorila radna mjesta za građane Saudijske Arabije.

* Saudijska Arabija sustavno ne dozvoljava pristup organizacijama za ljudska prava, kao što je Amnesty International, a protiv aktivista i njihovih obitelji, te bilo koga tko kontaktira Amnesty International provode se sudski procesi.

* Jedan od najgorih primjera je bloger Raif Badawi. On je zbog kritiziranja vjerskih vođa osuđen na deset godina zatvora i 1000 udaraca bičem. Do sada je primio 50 udaraca, nakon čega se nalazi u teškom fizičkom stanju.

* Dawood al-Marhoon ima 17 godina i uhićen je zbog sudjelovanja u antivladinim prosvjedima. Nakon što je odbio špijunirati svoje kolege, mučili su ga i natjerali da potpiše prazan papir na kojem se naknadno našlo njegovo 'priznanje'. Na njegovom suđenju tužiteljstvo je tražilo smrtnu kaznu i to razapinjanjem, a odbijeno mu je i pravo na odvjetnika.

* Ali Mohammed al-Nimr uhićen je 2012., kada je imao samo 16 ili 17 godina zbog sudjelovanja u prosvjedima tijekom Arapskog proljeća. Njegova kazna uključuje odrubljivanje glave i razapinjanje. Međunarodna zajednica pozvala je Saudijsku Arabiju da ne kazni al-Nimra, koji je inače nećak jednog od najprominentnijih disidenata u Saudijskoj Arabiji.

Posjeti Express