Trgovina djecom: Namamili ju lažima, a onda prisilno udali

Davor Puklavec (PIXSELL)
Jedna žena je odlučila prekinuti 'kod šutnje' i progovoriti o tome što se događa usred SAD-a
Vidi originalni članak

Hmong zajednica u Minneapolisu je bliska i vrlo zaštitnički nastrojena prema svojim članovima. Oni nikad na sebe ne privlače pozornost javnosti i gotovo da ih ne bi ni zamijetili, da jedna njihova članica nije odlučila istupiti u javnost i prekinuti tišinu. 

Panyia Vang otvoreno je optužila člana zajednice da ju je silovao, pri čemu je ostala trudna. Kao da to nije bilo dovoljno, natjerali su je u tradicionalni brak, iako je u to vrijeme imala svega 14 godina. Muškarac kojeg je optužila odbacuje sve njezine navode.

"Govorim istinu zato što je vrijeme da ona izađe na vidjelo", tvrdi danas 22-godišnja Vang.

U tužbi bez presedana, Vang traži 450.000 dolara odštete od američkog građana koji ju je navodno napao za vrijeme putovanja u Laos. "Obitelj i prijatelji mi pružaju podršku", izjavila je mlada žena.

Njezina tužba i kontraverza koja ju podigla u Minnesoti, smjestila je Hmong zajednicu pod povećalo javnosti. Njihove članove čine imigranti iz Tajlanda, Vijetnama i Laosa, od kojih su mnogi stigli nakon rata u Vijetnamu.

Javnost je također uvidjela s kakvim se sve teškoćama nose migrantske zajednice, te u kolikoj mjeri ostaju zatvoreni i komuniciraju samo s onima koji su ostali 'kod kuće', tj. u domovini.

U tužbi gospođe Vang stoji da je 2006. godine bila žrtva američkog građana, 43-godišnjeg Thiawachua Prataya, koji je otputovao u Laos kako bi pronašao odgovarajuću tradicionalnu suprugu. U to vrijeme Vang je živjela s roditeljima na selu u Laosu, te je sanjala da će postati pop zvijezda. 

Namamio je djevojačkim snovima

Navodno ju je optuženik namamio u glavni grad, Vientiane, tvrdeći da će joj kupiti novu odjeću i odvesti je na audiciju za glazbeni video spot, te da će je upoznati s lokalnom filmskom zvijezdom. Ali umjesto toga ju je silovao i prisilio na brak.

"Bila je silovana i trudna, a kad je pobjegla, pronašao ju je i ponovno silovao. Njezin mladi život i nevinost bili su uništeni. Ona je podigla ovu građansku tužbu kako bi dobila odštetu prema američkom zakonu protiv turizma povezanog sa seksom s djecom, urote da se podupire takav turizam i trgovinom djece u seksualne svrhe", piše u tužbi.

Prema 'Mašinom zakonu', žrtve imaju pravo tužiti bilo koga tko ih je u djetinjstvu seksualno zlostavljao i doveo u SAD s tim namjerama. Zakon je donesen nakon što je Mašu Allen, usvojenu djevojčicu iz Rusije, konstantno seksualno zlostavljao otac iz obitelji koja ju je usvojila.

U Minneapolisu se nalaze najveće Hmong zajednice u SAD-u. Odvjetnica gospođe Vang, Linda Miller, već godinama surađuje s njima, a Vang je počela predstavljati prije tri godine, kad je potonja tražila skrbništvo nad djetetom koje je rodila nakon silovanja.

Miller tvrdi da je upoznala puno hrabrih Hmong žena tijekom rada s njima, ali je istaknula da je Vang '20 puta hrabrija' od drugih. "Mislim da puno ljudi nije sretno", odgovorila je na pitanje koje su reakcije zajednice na Vanginu tužbu i dodala da je to za njih velika stvar, piše Independent

S druge strane, Prataya i njegov odvjetnik tvrde da je Vang uvijek pristajala na spolne odnose, te da je cijelu priču izmislila kako bi umirila svoju majku. 

Dok Prataya zahtjeva skraćeno suđenje, Vang se zaklela da će se boriti za pravdu. "Neki članovi Hmong zajednice me gnjave zbog ovoga, ali ja se nadam da ću dobiti zadovoljštinu."

Posjeti Express