Barack Obama misli da svi moramo pročitati ovu knjigu

REUTERS
Autor je dobitnik Nobelove nagrade za psihologiju
Vidi originalni članak

Prije četiri godine, tek nekih par mjeseci prije nego je ponovno izabran u Bijelu kuću, Barack Obama je pročitao jednu knjigu koja govori o znanosti donošenja odluka, a koju danas smatra jednom od najboljih knjiga koje je ikada pročitao.

Knjiga "Thinking, Fast and Slow", koju je napisao Daniel Kahneman, a kod nas je objavljena pod naslovom "Misliti brzo i sporo", propituje nedostatke ljudskog racija, a Obama ju je svima preporučio u novom broju magazina Wired.

Kahneman je inače dobitnik Nobelove nagrade za psihologiju i njegovo područje interesa su dva načina razmišljanja, koje je nazvao Sistem 1 i Sistem 2.

Sistem 1 je način razmišljanja koji je instinktivan, dok je Sistem 2 više promišljajući i dublji. Kahneman ističe kako ljudi često zaglibe u Sistemu 1 upravo u trenucima kada bi umjesto instinktivnog razmišljanja i donošenja brzih zaključaka zapravo trebali razmisliti prije nego donesu odluku.

Kahneman je par mjeseci nakon što je Obama rekao kako je pročitao njegovu knjigu na pitanje Christiane Amanpour odgovorio da Obama spada u grupu Sistem 2, ali je pojasnio da je to poželjna grupa za tako velike lidere koji na sebi imaju veliku odgovornost.

Ako vas zanima koja ste vrsta mislioca, postavite si ovo pitanje:

ako vam je za izradu pet stvari potrebno pet minuta i pet strojeva, koliko vremena je potrebno da 100 strojeva izradi 100 stvari?

Oni iz prve grupe, instinktivni mislioci će odmah reći – 100 minuta. No, odgovor je i dalje isti – 5 minuta. Naime, u pitanju nije važno koliko imate strojeva. Koliko god strojeva ima, svakome od njih treba pet minuta da izrade jednu stvar.

Ako niste odgovorili točno, ne očajavajte. Ovo pitanje je posebno smišljeno kako bi se "prokazale rupe" u načinu razmišljanja instinktivnih mislioca iz Sistema 1.

Posjeti Express