'Barakude' srebrne: U finalu protiv Srbije nije išlo

Igor Kralj (PIXSELL)
Hrvatski vaterpolisti poraženi su u finalu Olimpijskih igara u Rio de Janeiru. Ipak, ostvaren je odličan rezultat osvajanjem srebrne medalje
Vidi originalni članak

Večeras u Riju nije išlo. Upisali smo svoj treći uzastopni poraz protiv istočnih susjeda i tako im prepustili titulu Olimpijskog pobjednika rezultatom 7-11. Ipak, i srebrna medalja je fantastičan uspjeh.

Vaterpolska reprezentacija Hrvatske osvojila je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama. Do obrane zlata iz Londona 2012. nije se moglo, imali smo dominantnog protivnika, aktualne europske i svjetske prvake Srbe koji su došli do 'triplete', odnosno na te fantastične uspjehe dodali su i olimpijsko zlato.

Prvu smo četvrtinu bili na minimalnom zaostatku, držali smo korak koliko god se to moglo. Rezultat 3-2 otvarao je mogućnost 'potjere' za njima u nastavku, ali tamo su Srbi napravili visoku 5-2 prednost golovima Nikića, Gocića i Mandića. Čim bi mi zabili, oni bi vratili istom mjerom. Na poluvrijeme se otišlo rezultatom 3-6 što je svakako Srbiji skinulo veliki teret s leđa.

Potvrdilo se rezultatom 3-2 u trećoj četvrtini za ukupnih 9-5. Kako bi okrenuli takav rezultat protiv izrazito moćnog protivnika poput Srbije, bilo nam je potrebno čudo. 

Njihov Filip Filipović zabio je dva izrazito važna gola za stvaranje prednosti, a pridružio mu se i Dušan Mandić koji je utakmicu završio s četiri postignuta gola.

Kvalitetnija momčad

U našim redovima jedini pucački raspoložen bio je Sandro Sukno (3 gola), dva je zabio Garcia, a po jedan Burić i Šetka. Takav skroman napadački učinak ispostavio se nedovoljnim za zlato, zlato koje je definitivno pripalo u ovom trenutku najboljoj svjetskoj vaterpolskoj momčadi.

Međutim, srebrna medalja na Olimpijskim igrama fenomenalan je uspjeh, 'barakude' su svakako zaslužile respekt za sve prikazano na turniru u Brazilu.

Nema se tu što više puno filozofirati nego biti čovjek i sportaš i priznati da je Srbija bolja od nas, koliko god to teško bilo. Dobili su zasluženo, kao i u prijašnjim finalima. Pokušavali smo sve, isprobavali razna rješenja, ali nismo imali dovoljno koncentracije. Oni su kvalitetnija momčad, rekao je Ivica Tucak.

- Nije nam u prilog išao ni sudački kriterij, to je klanje i čupanje za glavu, poništen regularan gol na početku. Ovaj je Mađar bio nevjerojatan. To je jedan od razloga, ali oni su u ovom trenutku bolja momčad od nas - dodao je u razgovoru za HRT.

22 medalje 'barakuda'

Hrvatska vaterpolska reprezentacija ponovila je uspjeh s prethodnih Olimpijskih igara. Nadali smo se da će to biti London, gdje smo osvojili zlato, no ipak - bila je Atlanta. Prije 20 godina bolja je bila Španjolska 7-5, a ovaj put Srbija rezultatom 11-7.

Uvijek se teško pomiriti s porazom u finalu, no kada prospavaju noć i malo dođu k sebi, "barakude" će shvatiti da su napravili veliki uspjeh. Olimpijska medalja to svakako jest, a kamoli srebrna, naša treća ukupno uz spomenute Atlantu i London.

Hrvatska ima zlato i dva srebra i s europskih prvenstava. Druga mjesta osvajali smo 1999. u Firenci (Italija) te 2003. u Kranju, a najsjajnije odličje 2010. u Zagrebu.

Jednom su se Hrvati penjali na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja i na svjetskim prvenstvima, u Melbourneu čuvene 2007., a uz to imaju i srebro iz Kazanja 2015. te tri bronce; 2009. iz Rima, 2011. iz Šangaja te 2013. iz Barcelone.

Slast pobjede hrvatski su vaterpolisti jednom iskusili i u Svjetskoj ligi 2012. u Almatiju u Kazahstanu, uz još dva srebra i dvije bronce, te na Mediteranskim igrama 2013. u Mersinu (Turska). I tu imamo dva srebra, iz Francuske 1993. te Italije 1997.

Zbroje li se svi navedeni uspjesi, dolazimo do brojke od 22 medalje s međunarodnih natjecanja, od čega 11 s onih najvećih (OI, SP, EP). Bez obzira na sve, podatak je to vrijedan divljenja. Stoga čestitajmo "barakudama"!

Posjeti Express