Bizarna inspiracija za prve Nike tenisice

Facebook
Inspiracija za prvi par Nike tenisica došla je iz kuhinje
Vidi originalni članak

Suosnivač Nikea, Bill Bowerman, doručkovao je sa suprugom jednog jutra 1971. godine kad mu je palo na pamet da bi utori u mašini za izradu vafla, kakve je izrađivala njegova supruga, bili sjajan kalup za tenisice. 

Bowerman, koji je u to vrijeme bio trener trčanja i atletike, tragao je za načinom kako izraditi laganije i brže cipele. 

Radio je u Hayward Fieldu u Oregonu, gdje su se upravo prebacivali na umjetne površine, te je Bill želio đon bez šiljaka koji bi se jednako dobro držao na travi kao i na goloj prašini, piše Business Insider.

Kad je dobio ideju, odmah ju je iznio supruzi. "Pokupila sam nekoliko komada nakita i stvari koje su na sebi imale oblik zvijezde ili stvari za koje smo mislili da bi mogle ostaviti uzorak na potplati", prisjetila se Bowermanova supruga Barbara i dodala: "Ujutro smo radili vafle i pričali o trčanju. Kad je jedan bio gotov, on je rekao: 'znaš, ako ga okrenemo naopako, tamo gdje bi dio vafla došao u kontakt sa stazom, mislim da bi to moglo funkcionirati'".

Prve Nike tenisice inspirirane gumenim đonom, the Waffle Trainer, izašle su u javnost 1974. godine, te su izgledale ovako: 

Ako imate kod kuće pekač vafli, primjetiti ćete da je đon zaista sličnog otiska.

Četiri desetljeća poslije, Nike je jedan od najpoznatijih sportskih brendova s poznatim tenisicama i 28 milijardi prometa godišnje. S tim da i dalje proizvode Waffle tenisice, koje danas izgledaju ovako: 

Posjeti Express