Bolesti, gužva i seks s ladyboyevima - u zloglasnom zatvoru Bangkoka

Reuters/Pixsell
Australski DJ i britanski vojnik osuđeni su na 50 godina zatvora jer su uhvaćeni u prodaji ecstasya u Bangkoku, a zatvor u koji su smješteni ima vrlo lošu reputaciju...
Vidi originalni članak

Droga je strogo zabranjena na Tajlandu i kazne su iznimno rigorozne, ponekad čak i smrtne, no neki turisti se ipak ogluše na to upozorenje. Jedni od njih su bili australski DJ Jake Mastrioiani (26) i bivši britanski vojnik Lance Whitmore (28) koji su uhvaćeni u tajlandskom glavnom gradu Bangkoku s većom količinom ecstasya u kolovozu 2014.. Optuženi su za pokušaj prodaje droge te je Lance (koji je uz sebe imao 60 tableta ecstasya) osuđen na 50 godina zatvora, dok je Jake (koji je u posjedu imao 200 tableta) osuđen na dvije doživotne kazne. Njihove žalbe na smanjenje presude su odbijene, a smješteni su u ozloglašeni zatvor Klong Prem, koji je toliko poznat da ga zovu bangkokški Hilton.

Klaustrofobija, bolesti i seks

Unutar zidina zatvora ljudi su smješteni u ćelije veličine 1,5 x 3,5 metara u kojima provode 13 sati na dan, a žive prema strogom rasporedu koji nameće zatvor. Iz dosade, zatvorenici često krate vrijeme tetoviranjem te su uglavnom potpuno prekriveni tetovažama, a i seksa ima napretek. Zbog toga se bolesti poput HIV-a šire vrlo lako i brzo. Klong Prem je zatvor vrlo visokog osiguranja, no očajnih uvjeta. U minijaturnim ćelijama se nalazi čak pet zatvorenika, a sam je zatvor odavno prenapučen te je jedini način spavanja na boku, ležeći na tankim madracima na podu, poput sardina.

U ćeliji se nalazi i rupa na podu, namijenjena izvršavanju nužde te je pravi izvor zaraze.

Zatvorenici su prepušteni da rješavaju svoje probleme sami - daju im boksačke rukavice te ih upućuju na ring ako imaju nesuglasica u koje se čuvari ne žele petljati. U zatvoru se nalazi i velik broj tzv. ladyboysa, slavne transeksulane populacije Tajlanda. Moguće je čak i oformiti brak, a tek u tom slučaju dobivaju ćeliju za "izvršenje bračnih dužnosti".

Priznaj da si kriv i možda ti se ukaže milost

Prema tajlandskom zakonu, Whitmore može biti premješten u britanski zatvor nakon što odsluži četiri godine kazne, dok Mastroianni može u australski zatvor za šest godina. Mastroiani je dobio kaznu u trajanju dvije doživotne, jer za razliku od Whitemorea nije priznao krivnju. 

Prema Reutersu, u tajlandskim se zatvorima trenutno nalazi 321,347 ljudi, a oko 70 posto njih unutra je zbog optužbi povezanih s drogom.

Posjeti Express