Cijeli svijet priča o stadionu u Imotskom

Zvijerka/Wiki/CC BY 3.0
Nitko drugi nego BBC proglasio ga je jednim od najčudesnijih na svijetu, usput nahvalivši Hrvatsku
Vidi originalni članak

Najnoviji popis 10 najljepših mjesta sportskih natjecanja na svijetu prenio je i obradio čak i BBC. Pritom su Britanci primijetili Stadion Gospin dolac u Imotskom i smjestili ga na šesto mjesto svoje ljestvice. Odakle po hrvatskom dijelu Jadrana turističke gužve kao ovog ljeta, postaje jasno kad se pročita kako su Britanci opisali stadion NK Imotskog.

"Čini se da je cijela Hrvatska tako oblikovana kako bi ju se moglo reklamirati po Instagramu. Tako ne čudi da u ovoj zemlji postoji i nogometni stadion koji je smišljen ravno iz nečijeg sna... Izgrađen je u prirodnoj kotlini krajem 70-ih i kapaciteta je 4000 gledatelja." BBC usto navodi da su uvjereni da se netko sportski verao po tim liticama oko stadiona, istodobno se ograđujući da nipošto ne žele da ispadne da ikome daju ideju za nešto.

 

BBC ipak nije bio sasvim precizan u vezi Gospinog dolca. Stadion je doista trebao biti izgrađen u 70-ima, točnije 1979. za potrebe Mediteranskih igara u Splitu, kad je izgrađen i Poljud, zatim kad je obnovljen bivši Park skojevaca, a danas Park mladeži RNK Splita i niz drugih sportskih terena.

 

Na kraju je Gospin dolac građen od 1987. do 1989. i ima 3000 sjedećih i 1000 stajaćih mjesta. Spektakularan je i zato što, osim što je okružen visokim stijenama, ljutim kršem, u neposrednoj blizini je Modro jezero, a praktično uz sam rub i drevna utvrda. NK Imotski je danas trećeligaš jer je prošle godine osvojio tek 11. mjesto u 2. HNL. Klub je osnovan 1991., iako je formalno pravno sljedbenik Mladosti iz Prološca osnovane još 1974. Najpoznatiji igrači ponikli u njemu su Romano Obilinović i Ante Rebić.

Ali, idemo jedno po jedno.

1. Estadio BBVA Bancomer, Monterrey, Mexico

 

Nikakvo čudo da je CF Monterrey na sve strane reklamirao svoj domaći teren. "Nikakvo čudo", navode Britanci, "Ovako nešto atraktivno nismo vidjeli u svijetu nogometa još otkako se umirovio David Ginola." Ovo je najveći i najmoderniji nogometni stadion u Meksiku. Dovršen je 2015., točno na vrijeme za obilježavanje 70. obljetnice nogometnog kluba. Jedino što kvari dojam je to što se ovime stadion tog kluba više ne nalazi u Monterreyu nego u Guadalupeu.

2. HPCA Stadium, Dharamsala, Indija

 

U istom indijskom gradu u kojem svoju rezidenciju ima Dalai Lama, nalazi se i čudesni stadion kriketskog kluba Himachal Pradesh. Stadion za 25.000 gledatelja izgrađen je na nadmorskoj visini od 1457 metara, tamo se često igraju međunarodne utakmice, usprkos čestom snijegu i kiši.

3. Big Sky Golf, Pemberton, Kanada

 

Zapravo je riječ o golf terenu, a ne stadionu. Ali usred gorja u Kanadi, tako da se doista smjenjuju sezone golfa i skijanja.

4. Estadi Comunal D'Andorra La Vella, Andora

Usred Pireneje, planinskog lanca koji dijelu Španjolsku od Francuske, smjestila se Andora, a usred nje i stadion za 1300 gledatelja na kojem je nekoć utakmice igrala njihova reprezentacija. Na tom mjestu ona je čak jednom ugostila i Hrvatsku.

5. Queenstown Event Centre, Novi Zeland

I opet je riječ o stadionu za kriket, igri za kojom je oduševljenje u Europi savršeno nejasno svima osim Britancima. Stadion je spektakularan jer se nalazi točno podno planinskog lanca "The Remarkables".

7. CenturyLink Field, Seattle

Još jedan egzotični sport što se tiče Europljana; američki nogomet. Glavni stadion u američkoj državi Washington krasi vizura nebodera iz humoristične serije "Frasier". Usto je dvaput obarao svjetski rekord u najglasnijoj publici na svijetu.

8. Plutajući stadion u Singapuru

 

Nevjerojatno je da 30.000 gledatelja stane na tribinu uz igralište koje je smješteno na moru. Kako je tamo organizirano skupljanje lopti, malo je reći da je teško i zamisliti.

9. Hasteinsvollur, Island

 

2300 gledatelja od toga sjedećih mjesta 534 to su osnovni podaci mjesta na kojem igra islandski prvoligaš koji je 2016. osvojio 9. mjesto. Ime mu možda i uspijete pročitati - Íþróttabandalag Vestmannaeyja. Vestmannaeyjar je, inače, otočić s kojega klub potječe na južnoj strani Islanda.

10. Circuit de Monaco

Trkaća staza ovjekovječena je i nizom automobilističkih asova i megapopularnih filmova raznih žanrova koji su je ovjekovječili.

Posjeti Express