Clinton je zbog nje skoro ostao bez karijere - gdje je danas

Dennis Van Tine/DPA/PIXSELL
Većina će je i dalje povezivati s poznatim skandalom, no ona je tijekom proteklih 20 godina izgradila impresivnu karijeru daleko od medija
Vidi originalni članak

Prije točno 20 godina, 12. veljače 1999. godine, Bill Clinton oslobođen je svih optužbi u slučaju Lewinsky, i to onih za laganje pred sudom i ometanje pravde. Afera tadašnjeg predsjednika i mlade 21-godišnje pripravnice (volonterke) Monice Lewinsky započela je 1995. i nastavila se dvije godine. Clinton je optužbe negirao, pa je to učinio i u svom poznatom govoru pred javnosti i rekao:

"Nisam imao seksualne odnose sa tom ženom, gđom Lewinsky".

No njihova afera koštala ga je predsjedničke fotelje, a opoziv 1998. godine izmijenio je američku politiku zauvijek. Većina će Lewinsky i dalje povezivati s tim skandalom, no ona je tijekom tih 20 godina izgradila impresivnu karijeru u maloprodaji, oglašavanju a 2017. se priključila ženama u kampanji na Twitteru #MeToo.

Tijekom svog boravka u Bijeloj kući dok je bila pripravnica a navodno je imala više od deset seksualnih susreta sa Clintonom.

Slučaj je prijavila na ljeto 1997. godine a u javnost je izašao u siječnju 1998. godine. Odgovarajući na optužbe iz medija, Clinton je izrekao svoju poznatu rečenicu kako nije imao odnose s tom ženom. Zbog afere je opozvan u prosincu 1998. godine no nije proglašen krivim za krivokletstvo. U to je vrijeme njezin zvjezdani status počeo rasti, piše Business Insider.

Njezina slava eksplodirala je 1999. godine. Surađivala je na knjizi koja je ispričala njezinu stranu priče, imala niz intervjua i bila centar intenzivne medijske pažnje. U rujnu 1999. godine pokrenula je liniju torbica, a 2000. počela se pojavljivati ​​u reklamama tv tvrtke za mršavljenje Jenny Craig uz pomoć koje je izgubila 18 kilograma. Mediji su ju često prozivali zbog njezine težine.

U godinama nakon skandala preselila se u New York i bila je živahni dio društvene scene na Manhattanu. Prisustvovala je gala večerima, družila se sa poznatima, i odlazila u shopping u Soho. Nakratko je vodila emisiju upoznavanju ljudi Mr. Personality, i dobila dobre ocjene kritičara, no gledanost nije potrajala.

2005. godine nestala je iz javnosti i posvetila se studiju u Londonu kako bi stekla zvanje magistre socijalne psihologije. I potpuno se povukla iz medija. Deset godina nakon, 2014., vratila sa i to na spektakularan način. Napisala je članak u Vanity Fairu o aferi, i započela je kampanju za borbu protiv cyberbullyinga kojeg je i sama prošla zbog skandal koji je izbio u javnost.

OBLJETNICA "Moja afera s Clintonom skoro je uništila Ameriku"

2017. godine sudjelovala je u kampanju #MeToo, pokretu koji je reflektorima osvijetlio pitanje seksualnih napada i zlostavljanja. Pozivala je na Ženski marš koji se održao u siječnju 2017. godine.

Unatoč negativnom svjetlu koje ju je pratilo na početku skandala, Lewinsky se pretvorila u zagovornicu žena, kao i zagovornicu svog vlastitog naslijeđa. Njezin aktivizam i utjecaj nastavljaju rasti, no sada pod njezinim uvjetima.

Posjeti Express