Djed Mraz: Prijeđe 316.8 milijuna km i unese 226 milijardi kalorija

Patrick Pleul/DPA/PIXSELL
Pogledali smo kako izgleda dan pravog Djeda Maraza i usporedili ga s onim kojeg "prežive" njegovi manje glamurozni imitatori po trgovačkim centrima
Vidi originalni članak

Postoji nekoliko pitanja koje skeptici postavljaju drugima, kad se priča o najpoznatijem djedici na svijetu. Kako uspije obići cijeli svijet u samo 24 sata, pojede li stvarno sve one kolačiće i popije li mlijeko koje mu ostave djeca, te ima li dozvolu za držanje sobova?

Ako vas zanimaju brojevi, znajte da u jednoj noći Djed Mraz prijeđe udaljenost od 316.8 milijuna kilometara. A kad bi se sobovi kretali brzinom od 279 km/h, trebalo bi 344 godine da obiđe sve domove na svijetu, točnije njih 1.568.987.103.

Ako bi računali da se provlači kroz, u prosjeku, tri metra visok dimnjak, to bi značilo da se na jednom putovanju provuče kroz ukupno 4.785.350 km duljine dimnjaka.

Pojede kolačića u protuvrijednosti od 226 milijardi kalorija, te konzumira 244 milijardi kalorija mlijeka. Drugim riječima, u jednoj noći, unese u organizam 470 milijardi kalorija.

Tijekom cijelog putovanja potroši 24.49 milijardi kalorija, što znači da mu ostane pošten višak. Kad bi se riješio saonica i propješačio cijeli put, putovao bi 49 milijuna sati i potrošio još 20.3 milijardi kalorija

Za to vrijeme, stotine ljudi se odijeva u odijelo Djeda Mraza i glumi velikog bradonju po trgovačkim centrima. Ti imitatori ili pomagači često su zaljubljeni u svoj posao i "navuku" se na njega nakon što prvi put primijete koliko sreće unose u dječje živote.

U vrijeme blagdana počinju raditi oko osam ili devet sati ujutro i često rade do 10 navečer. 

Dnevno ih posjeti nekoliko stotina djece, a iako većinu dana sjede, uzmu pauzu bar četiri puta dnevno. Srećom, više puta se dignu i prošeću po trgovačkom centru (pri čemu se usput fotografiraju sa svima zainteresiranima), pa nemaju problema s trošenjem kalorija (a i djeca im ne donose kolačiće i mlijeko, pa ne trebaju pretjerano brinuti).

Iako ih se ne smatra toliko značajnima kao što je glavešina, ipak uveseljavaju djecu, za koju kažu da u posljednje vrijeme, vjerovali ili ne, sve češće traže da poklone nešto djeci koja imaju manje od njih, da im obitelji budu sigurne i sretne, te da zajedno provedu Božić, piše Daily Beast.

Posjeti Express