Djeca u Zagrebu i princ George: Evo što jedu u vrtiću
Mali George od Cambridgea ima četiri godine i nije mu baš za zavidjeti što je treći u nasljednom poretku za krunu Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Odmalena biti na udaru beskrajnih rituala, procedura i biti politička figura grandioznih razmjera, nije baš neki zabavan život. Zapitajte samo njegovog tatu i njegovog strica.
Ono u čemu mališan jest sretne ruke je to što ga mama i tata očito jako vole i što mu materijalno ne nedostaje ništa, ali doista baš ništa za zdrav život. O tome svjedoči i meni u dječjem vrtiću koji pohađa. Pa smo usporedili njegov tjedni meni s onim u prosječnom dječjem vrtiću u Zagrebu. Ne zato da bismo pokazali da je u Zagrebu pakao na zemlji jer nije, taj grad stoji dosta dobro i njegov standard daleko je od većine drugih krajeva Hrvatske, nego radi usporedbe životnih stilova.
Ponedjeljak
Mali Zagrepčanin će za doručak dobiti griz na mlijeku s nešto čokolade, a uz to krišku jabuke i koju suhu smokvu. Mali George će tjedan započeti s čašom organskog mlijeka ili čiste vode, ako baš ne podnosi mlijeko, i zdjelom s bananom, mandarinom i jabukom. Za ručak će naše gore list imati varivo od mahuna i korijenastog povrća, komadić mesne štruce i krišku polubijelog kruha.
A mali George, e on će imati, kao svaki dan, juhu s kriškom organskog kruha, a za glavno jelo prinčevski roditelji će moći odabrati žele li da mali jede opći obrok, riblji, vegetarijanski ili onaj namijenjen djeci s alergijama. Uzmimo da su mu mama i tata namijenili prvu varijantu. On će zato ručati svježe spravljeni janjeći ragu s češnjakom i svježim začinima.
Zatim, organski (sve je organsko) sir s mrkov i krastavcem. Pa još malo integralne tjestenine. Dečko iz Zagreba će imati drugu užinu, odnosno crni kruh s malo šunke i sira, što će zaliti limunadom, a mali George će imati desert, i to kremasti portugalski kolač s jagodama.
Utorak
U Zagrebu se ujutro služi polubijeli kruh, sirni namaz i jogurt, uz to breskva i suhe marelice. U Londonu, pak, opet mlijeko ili voda (kao i svako jutro) uz grisine od integralnog kruha s nešto malo luksuznijom varijantom sira edamera. Ručak u Zagrebu čine juha od povrća, pohane tikvice, pire, miješani kruh, zelena salata s mrkvom.
George će glad zatomiti, prvo juha i prilog, potom svježom puricom, pitom od slanine i lisnatim tijestom, dimljenim brokulama i zapečenim povrćem. Užina 2 za malog Purgera je praznik – mliječni sladoled! George bi se možda i mijenjao za svoj smoothie od organskog tropskog voća za desert.
Srijeda
Zagreb ujutro donosi kakao, polubijeli kruh, namaz od sardina i jaja plus jabuka i suhe marelice. George je opet na ili mlijeku ili vodi u društvu zdjelice s voćem. U Zagrebu za ručak imaju punjene paprike, pire i crni kruh. Odlično. Ali ne kao u Londonu. Nakon juhe slijede svinjska rebarca sa žara, kuhani kukuruz, kuskus s prilozima kako spada. A tek ako bi htio ribu; bakalar s jajima! Mali Zagrepčanin ima za užinu 2 štrudlu s jabukom, a mali George za desert slatkiš od džema, kokosa i kreme od vanilije. Mališan u Zagrebu je oduševljen, ali ga je George danas ipak debelo pretekao.
Četvrtak
Polubijeli kruh, margarinski namaz, džem, mlijeko, čajno pecivo... ovo jutro u Zagrebu djeluje obeshrabrujuće. OK, tu je breskva za utjehu. U Londonu, OK, opet voda ili mlijeko, ali potom svježe pečeni "lisnati pužić" s grožđicama i mali George opet već vodi. U Zagrebu za ručak poslužuju juhu od celera, pečenu puretinu, đuveč, pirjanu integralnu rižu i miješani kruh.
George pak ima piletinu s čilijem uz naribani sir, cherry rajčice i krastavac, a za prilog miješavinu integralne i obične riže. Čini se da se tzagrebački dečko vraća u egal. Za užinu 2 ima integralno pecivo, sirni namaz, prešanu šunku i čaj od šipka. Sigurno nije ostao gladan, ali mali George za desert ima razno voće i još voćni jogurt.
Petak
Klasični doručak u Zagrebu; čaj od šipka, polubijeli kruh s maslacom i marmeladom, uz to banane i jabuke. Nema se tko što tužiti. George je i dalje na ili mlijeku ili vodi, te i ovaj put s miješanim voćem. Mali Purger za ručak ima – odlično za njega ako voli povrće – krem juhu od brokule, blitvu s krumpirom, popečke od ribe, polubijeli kruh.
George također ima juhu dana, potom svježu mozzarellu s bosiljkom i rajčicom, sve u pecivu. Potom voćna salata i začinjena tjestenina. Riblji obrok značio bio mali, svježe pečeni odrezak od tune. Jasno je tko sad vodi. Užina 2 u Zagrebu je šljive. U Londonu je za desert zobeni kolačić s grožđicama i uz to banana shake.