Tvorac "Žice" poslao poruku prosvjednicima u Baltimoreu

HBO
Val ljutih stanovnika Baltimorea pustoši ulice grada poznatog kao poprište kultne serije 'Žica', čiji su se članovi ekipe odlučili obratiti prosvjednicima
Vidi originalni članak

Građani su 27. travnja izašli na ulice Baltimora kako bi prosvjedovali zbog smrti Freddieja Grayja, 25-godišnjeg crnog mladića koji je preminuo od ozljeda kralježnice, zadobivenih u policijskom pritvoru dva dana ranije.

Do kraja večeri, uhićeno je 27 prosvjednika, a ozlijeđeno 15 policajaca. Inače, prije sedam godina na istim je ulicama snimana serija o porocima, moći i korupciji u Baltimoreu, čime je završena peta sezona jedne od najpoznatijih američkih serija - 'Žice'.

Otada je tvorac serije, David Simon postao svojevrsni glasnogovornik o kriminalu u svojem gradu. Iako je 2013., nakon ubojstva Trayvona Martina, Simon branio nasilje koje je izbilo u Floridi, ovaj put je drugačijeg stava. "Ljutnja, sebičnost i brutalnost onih koji tvrde da imaju pravo biti nasilni u ime Freddieja Grayja, mora prestati. Bilo je prave moći i potencijala u mirovnim demonstracijama koji su prvotno govorile u Grayjevo ime, i tad je postojalo jedinstvo. Ali ovo što se sad događa na ulicama je uvreda sjećanja na tog čovjeka..."

Glumac Wendell Pierce, koji je u seriji glumio detektiva Bunka Morelanda, iznio je sličan stav na Twitteru, prenosi Mic.

Još jedan glumac iz 'Žice', Andre Royo, koji je igrao dobrodušnog doušnika i narkomana Bubblesa, napomenuo je da nije potrebno ikoga povrijediti da bi se čovjek osjećao kao važna osoba. 

Posjeti Express