FOTO U maloj bočici se otrov drži: Ovo su tajni predmeti iz starih hrvatskih ljekarni

Vodile smo se idejom prezentacije odabranih staklenih predmeta koji su bili u upotrebi u starim ljekarnama - u oficini, odnosno prodajnom prostoru, te u laboratoriju, kaže Silvija Brkić Midžić, koautorica izložbe
Vidi originalni članak

Stakleni predmeti korišteni u hrvatskim ljekarnama od 17. do 20. stoljeća - od laboratorijskog pribora i ljekarničkih stojnica do ambalaže proizvoda farmaceutske industrije - predstavljeni su na velikoj izložbi "Diskretni šarm ljekarničkog stakla" koja je od 3. listopada do 15. prosinca otvorena u Muzeju antičkog stakla u Zadru. "Vodile smo se idejom prezentacije odabranih staklenih predmeta koji su bili u upotrebi u starim ljekarnama - u oficini, odnosno prodajnom prostoru, te u laboratoriju", rekla nam je Silvija Brkić Midžić, koautorica izložbe uz Stellu Fatović-Ferenčić.

"Najveći je izazov bio kako dočarati ambijent stare ljekarne bez velikih intervencija u prostoru, a to smo postigle reproduciranjem odgovarajućih slika i grafika iz muzejske zbirke na izložbenim panoima." Ukupno 267 staklenih izložaka dio je zbirke Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU-a. Predmeti su prikupljeni od tridesetih do šezdesetih godina prošlog stoljeća "zahvaljujući entuzijazmu pojedinih farmaceuta osviještenih o važnosti strukovne baštine", a potječu iz poznatih ljekarni ponajprije iz Zagreba, ali i iz Splita, Velike Gorice, Lipika, Valpova, Jastrebarskog, Virovitice, Rovinja, Šibenika i drugih gradova. "Eksponati su važni kao svjedočanstvo o nekadašnjem uređenju i opremi hrvatskih ljekarni te o uporabnoj vrijednosti stakla u farmaciji", rekla je Brkić Midžić.

Najzastupljenije su ljekarničke stojnice - posude za ljekovite sastojke - a među izlošcima se nalazi i primjerak povijesne putne ljekarne s pripadajućim sadržajem.

"Možemo izdvojiti tri stojnice iz 18. stoljeća s naslikanim alkemijskim simbolima iz zbirke ljekarnika i kolekcionara Hinka Brodjovina", govori Brkić Midžić, "zatim dvije velike ukrasne stojnice od obojenog i oslikanog stakla visine 92 cm koje potječu iz ljekarne Franchini u Splitu, a izrađene su u Švicarskoj 1891., te bočicu za čuveni Elsa-fluid Eugena Viktora Fellera i minijaturnu bočicu s natpisom 'OTROV' tvrtke ISIS kao rijetke primjerke staklene ambalaže proizvoda naših prvih tvornica lijekova."

Organizator izložbe je Muzej antičkog stakla u Zadru, a kustosica muzejska savjetnica Vedrana Jović Gazić. Mnogi izloženi predmeti osim uporabne vrijednosti sadrže i stilske elemente vremena u kojima su izrađivani, što se prepoznaje u odabiru stakla i oblikovanju formi, kao i u načinu izrade raskošno dekoriranih natpisnih polja, simbola sadržanih elemenata, sirovina i gotovih pripravaka. Velik broj izloženih predmeta sadrži tragove, a ponegdje i veće količine izvornog sadržaja, što posebno doprinosi prezentaciji njihove autentične praktične primjene. Zadarskom izložbom javnosti je predstavljen niz povijesno i estetski zanimljivih ljekarničkih predmeta, a autori bi njome, riječima Silvije Brkić Midžić, "kod posjetitelja željeli pobuditi ponos na sačuvanu vrijednu baštinu hrvatskih ljekarni". "Osim toga, lijepo oblikovane i ukrašene ljekarničke posude tajanstvena sadržaja mogu pobuditi osjećaj iščekivanja i nade u izlječenje, pružajući istovremeno ugođaj diskretne ljepote i šarma."

Posjeti Express