Gayevi imaju vlastiti tajni jezik - polari

REUTERS
U doba kad se homoseksualnost smatrala zločinom, tajni način sporazumijevanja je bio nužan
Vidi originalni članak

Una, duey, trey, quater, chinker, sey, setter, otto, nobber, dacha - vjerojatno ste pogodili kako je riječ o brojevima od jedan do deset, no teško je odrediti kojem to jeziku pripadaju. 

Ipak, taj jezik doista postoji i navodi se u leksikonu - kao polari. Iako se danas vrlo rijetko koristi, ta je mješavina romanskog jezika i londonskog slanga bila poznata kao dijalekt cirkuskih zabavljača, mornaričkih trgovaca, kriminalaca, prostitutki - ali ponajviše gay subkulture u Velikoj Britaniji koji su ga koristili sve dok homoseksualnost nije dekriminalizirana.

Prije te 1967., činjenica da ste homoseksualac u Ujedinjenom kraljevstvu vas je automatski činila kriminalcem. Razotkrivenim gayevima tako je prijetila kazna zatvora i do dvije godine, a muškarci osuđeni za "homoseksualan čin" bili su podvrgnuti raznim tehnikama ispiranja mozga, kemijskoj i mehaničkoj kastraciji, kao i raznim psiho metodama koje su ih trebale učiniti "normalnima".

Karikatura prikazuje uhićenje biskupa Cloghera uhićenog zbog "homoseksualnog akta" s vojnikom 1822. 

Elektrošokovi

Najčešći tretman za homoseksualce bio je "averzijska terapija", poput one prikazane u filmu Paklena naranča Stanleya Kubricka iz 1971. Oni koji bi kao dobrovoljci odlazili na terapije, najčešće u zamjenu za vrijeme koje bi inače trebali provesti u zatvoru, prolazili su pravu torturu- prikazivali su im slike golih muškaraca te bi im pritom davali seriju elektrošokova, a često i droge, kako bi kod njih stvorili averziju.

Kad više nisu mogli podnijeti bol, u trenutku zaustavljanja i olakšanja prikazivali bi im slike golih žena, ili ih pak u nekim slučajevima slali na "spoj" s mladim medicinskim sestrama.

Upravo su zbog takvog brutalnog postupanja britanski homoseksualci bili prisiljeni pronaći način komunikacije koji nitko drugi neće razumjeti.

Samo podrijetlo jezika polari je neutvrđeno, no pretpostavlja se kako je nastao u 18. stoljeću, među mornarima koji su plovili Mediteranom. Svatko tko govori portugalski, španjolski, francuski i talijanski sasvim sigurno u polariju može razabrati neke riječi, no većina njih je ipak samo umjetno stvorena inačica.

Nije bilo toliko bitno da se polarijem gayevi razumiju - već prepoznaju, a samim time su davali i mogućnost pristupa jedni drugima bez straha od uhićenja.

Polari je populariziran 1960-ih, zahvaljujući BBC-evoj radijskoj komediji "Round The Horne" u kojoj su glavni glumci govorili Polari, a slušalo ju je preko 10 milijuna ljudi. 

Nakon dekriminalizacije, polarija se većina sada tek prisjeća - 1990-ih je gay aktivist Morrisey izdao kompilacijski album Bona Drag (što je na jeziku polari "dobra odjeća"), a polari se pojavio i u pjesmi Davida Bowieja iz 2016. "Girl Loves Me" na njegovom posljednjem albumu.

Posjeti Express