Iskrvarila na smrt nakon što ju je danima silio na seks

Thinkstock
Očajni roditelji u Jemenu sve češće udaju svoje djevojčice da bi dobili gotovinu
Vidi originalni članak

Dječji brakovi u ogromnom su porastu u najsiromašnijoj arapskoj zemlji, a sve je potpomognuto ratom koji je društvo totalno "povampirilo", izvještavaju svjetski mediji. Neke od tih priča ne samo da su obiteljske i ljudske tragedije, već primjer stvarnog horora koji u svijetu postoji i više nego to mislimo.

Nasrinin suprug je nekoć bio sretan, optimističan muškarac. Dobro je zarađivao u restoranu i mesnici čiji je vlasnik bio. 

- Sa svojim rukama pretvarao je prašinu u zlato - svjedoči Nasrine. 

No, tada je jemenski građanski rat eskalirao, a kako se zemlja propadala, tako je i on. Izgubio je svoj posao, obitelj je postala siromašna i gladna, počeo je piti i zlostavljati Nasrine i razveli su se.

Oko 3500 tisuće eura za desetogodišnjakinju

Ubrzo nakon toga, saznala je vijest iz najgore noćne more - njen je bivši suprug pristao oženiti njihovu 10-godišnju kćer za muškarca u 60-ima, dakle starijim od njega samog. Cijena? Točno 1 milijun riyalsa, što je oko 3500 eura.

Nasrine je uspjela spriječiti to vjenčanje tako da je uzela svoju kćer, pobjegla i sakrila se. Apsurd u priči je, da se prije bijega, žalila sudu na postupak muža. Sudac joj je rekao kako je otac u pravu i neka pročita zakon. Ako želi, otac može potpisati da prodaje svoju dvomjesečnu kćerku u brak.

Njen slučaj ilustrira očajnu situaciju kojoj su izložene djevojčice u Jemenu - kako rat traje već treću godinu, više od 3 milijuna ljudi protjerano je iz njihovih domova u kampove za izbjeglice, a obitelji očajne za novcem i nesposobne othraniti svoju djedu spas pronalaze u prodaji svojih djevojčica u brak.

U istraživanju provedenom u rujnu prošle godine u šest provincija, 72 posto djevojaka udalo se prije punoljetnosti i 44 posto njih prije 15. rođendana, a u istraživanjima prije rata manje od 50 posto ih je bilo u braku prije 18-e. 

Roditelji udaju svoje kćeri kako bi se rješili troška brige o njima, a i zato što vjeruju kako će se obitelj ženika bolje briuti o njima, kažu iz UNICEF-a. Nažalost, to je vrlo rijetko slučaj.

Prodao kćer za taksi

U jednom od njih, djevojčica mladenka koju je otac dao u zamjenu za taksi tragično je ubijena - iskrvarila je do smrti nakon što ju je njen "suprug" danima nakon vjenčanja prisiljavao na seks.

Ne postoji minimalne zakonske dobi za udaju u Jemenu. U 90-ima se pripremao zakon koji bi je postavio na 15 godina, no prijedlog je povučen iz parlamenta uslijed pritiska Muslimanskih konzervativaca, koji su tvrdili da je prema šerijatskom zakonu brak s maloljetnicima dopušten te da je to samo pokušaj uvođenja zapadnjačkih praksa u muslimansko društvo.

U još je jednom slučaju, djevojčicu mladenku njen otac dao za khat, lišće koje se tradicionalno žvače kao psihostimulans u Jemenu.

Seks prije puberteta je opasan

Iako je prema zakonu seks prije puberteta, odnosno prije nego djevojčica dobije menstruaciju zabranjen, taj je zakon u praksi nemoguće primjenjivati. Grupe za zaštitu ljudskih prava bilježe više slučajeva u kojima su takve mladenke iskrvarile do smrti nakon što su ih njihovi muževi silovali. Naime, organi djevojčica nisu još do kraja razvijeni, pa one niti fizički, a kamoli psihički nisu zrele za seks.

Ako se stvari nazovu pravim imenom, djevojčice umiru zbog silovanja bolesnih i brutalnih staraca kojima bi one mogle biti unuke. 

 

 

 

Posjeti Express