Kako je Darth Vader selfie pokazao najgoru stranu društvenih medija

Danny Lawson/Press Association/PIXSELL
Danas više nego ikad treba paziti prije nego nekoga optužite na internetu, jer će se glasina proširiti brže nego prije
Vidi originalni članak

Jedan tata je prije nekoliko dana, šečući trgovačkim centrom u Melbourneu odlučio 'opaliti' selfie uz kartonski lik Dartha Vadera. Želio je fotografiju zatim poslati djeci koja su vatreni obožavatelji 'Ratova zvijezda' kako bi im uljepšao dan. 

No taman prije nego što je fotkao, prošlo je nekoliko djece koja su se zatim zaustavila pored njega. On im je rekao da će brzo biti gotov, pa se slobodno oni mogu fotkati ako žele. Sve je bilo vrlo bezazleno i dobronamjerno i nitko nije mogao ni sanjati što slijedi.

Naime, nedaleko od djece nalazila se majka te djece koja je primijetila da im se obraća neki čovjek, a koja je, umjesto da mu priđe, odlučila da će ga radije fotografirati i optužiti da prilazi djeci, na Facebooku, prozivajući ga 'ljigavcem'.

U sljedećih nekoliko sati, njezina se objava počela širiti neviđenom brzinom, te je putovala 'brzinom svjetlosti' po internetu, na sveopće veselje zločestih trolova.

Muškarac, koji je odlučio ostati anoniman, shvatio je da se nešto čudno događa kad su mu počeli pristizati brojni telefonski pozivi dok je bio na poslovnom sastanku. Prijatelji su ga vidjeli na Facebooku i nisu mogli vjerovati u optužbe koje su pročitali. 

Čovjek je odjurio ravno na policiju, gdje je potvrđena njegova priča i gdje je oslobođen bilo kakvih optužbi, piše Mashable. Izjavio je da je očajan i posramljen zbog svega što se dogodilo: "Očekivao sam da ću doći doma i da će mi kuća bili spaljena ili nešto još gore".

Zvao je ljude kako bi ima razjasnio cijeli događaj, te danas ističe da bi ljudi trebali informacije dobiti iz pravog izvora, "a ne da se oslanjaju na kraljice drame koje dijele stvari na Facebooku bez da dva puta razmisle o tome što čine".

Navodno optuženi muškarac razmišlja i o tome da što može pravno učiniti, budući da je objavljena kleveta podijeljena više od 20.000 puta. 

S druge, nesmotrena majka koja je objavila fotografiju nesretnog muškarca sad je i sama žrtva društvenih mreža, jer tvrdi da je primila nekoliko prijetnji zbog svojeg čina. Ona sama ne zna što drugo učiniti nego se iskreno ispričati muškarcu kojeg je krivo optužila. Također, izuzetno žali što se sa svojim sumnjama nije prvo okrenula policiji nego društvenim mrežama, te savjetuje drugima da ne slijede njezine korake.

Posjeti Express