Kako vam trač može spasiti život?

Thinkstock
Psihijatar s Oxforda tvrdi da tračanje ljudima pruža vitalne fizičke i psihičke blagodati, a ujedno pomaže i cijelom društvu
Vidi originalni članak

Uvijek su nam govorili da su najbolje stvari u životu - čokolada, alkohol, TV i brza hrana - loše i da bismo ih trebali izbjegavati. Zato nas veseli čuti da je jedna stvar u kojoj svi povremeno uživamo, tračanje, odjednom ne samo maknuta s crne liste, nego i proglašena poželjnom.

"Najvažnija stvar koja će vas održati na životu je veličina vaše društvene mreže. To ima veći učinak čak i od toga da se odreknete cigareta, jer društvo utječe na osjećaj zadovoljstva i našu dobrobit", objasnio je Robin Dunbar, profesor evolucijske psihologije s Oxforda.

Dr. Jennifer Cole sa Sveučilišta u Manchesteru napisala je rad 'kratkoročni učinci tračanja na samopouzdanje', pri čemu je napomenula da smo svi mi svjesni da zlostavljamo nečiju privatnost kad tračamo, te da lomimo društvena pravila o pristojnosti, "ali ako netko uopće ne trača, on nam se neće sviđati i bit ćemo sumnjičavi premanjemu".

Doduše bitno je znati tračati na dobar način, jer ako to činite na loš, možete ostati bez svega. 

Najzdraviji je trač s pozitivnim kontekstom

Dunbar je radio dva istraživanja o značaju društva u ljudskom životu. Prvo je proveo među ljudima koji su se oporavljali od srčanog udara. Najbolje se se oporavljali oni koji su imali podršku iz okoline, čak i bolje od onih koji su se odrekli pušenja. Nije imalo veze na kakvoj su terapiji, jesu li pretili, vježbaju li i piju alkohol, ako su imali društvo.

Drugo istraživanje radio je među majkama s malom djecom. One koje su više komunicirale s prijateljima i obitelji bile su manje bolesne (kao i njihova djeca). Znači, bitno je održavati društvene veze i kontakte, a to ćete postići pričanjem. A uz pričanje se često veže trač.

Trač s pozitivnim kontekstom je onaj koji koji djeluje kao prijateljski i kojeg biste sa susjedom razmijenili na putu iz trgovine, a ne neki sočni, zločesti, koji bi potencijalno mogao upropastiti čast ili život onome koga se tiče.

Ljude ustvari i ne privlače tračevi u negativnom smislu, tvrdi Dunbar iako nam se to može činiti netočnim. Naime, iako tračanjem dobivamo određenu količinu snage, ono ustvari pokazuje određenu ranjivost tj. ukazuje da se osobi koja puno trača ne može vjerovati.

Tračanjem sa susjedima održavate površne veze koje su također bitne za osjećaj sigurnosti i samopouzdanje, jer, da ništa drugo, znate da imate nekoga kome se možete obratiti ako vam pozlije u nedjelju poslije podne dok ste sami kod kuće.

Ostatak pročitajte u Daily Beastu.  

Posjeti Express