Kraj smrdljivim nogama: Izumio čarape koje se ne peru

Thinkstock
Bromodoza ili smrljive noge najčešće su uzrokovane bakterijama i gljivicama, a rješenju se dosjetio britanski farmer koji je osmislio antibakterijske čarape koje ne treba prati godinu dana
Vidi originalni članak

Smrdljive noge su nešto što je svako bar jednom namirišao, a taj problem koji se u medicini naziva bromodoza čest je razlog svađa među supružnicima. Sada se čini da je tome došao kraj, a rješenje nudi britanski farmer Steve Whitley koji tvrdi da je dizajnirao čarape koje uopće ne treba prati godinu dana, a uopće ne smrde.

Tajna je u angora, odnosno moher vuni od kojih su napravljene, a dobiva se od angora koza. Budući da stopala sadrže velik broj znojnih žlijezda, smrad nastaje uslijed razmnožavanja bakterija nakon što one dođu u doticaj sa znojem. Kako čarape od angora vune ne zarobljuju znoj već se on prirodno i brzinski suši, bakterije ne ostaju zarobljene, nema ni smrada, piše Daily Mail. 

Zbog toga čak ni oni kojima se noge jako znoje neće trebati prati čarape barem godinu dana, tvrdi izumitelj Whitley koje je čarape testirao na sebi. Čarape je dizajnirao zbog njihove udobnosti i trajnosti, a primijetio je da ne smrde nakon više dana nošenja tek nakon što su mu kupci ukazali na to. 

- Za razliku od pamuka, vlakna moher vune ne zarobljuju bakterije, što uzrokuje probleme s higijenom stopala. Zbog toga se moje čarape mogu nositi iz dana u dan, tjedan nakon tjedna, u svim uvjetima, bez da smrde ili izazivaju neudobu - rekao je Whitley. 

Cijena čarapa visine do gležnja iznosi 85 kuna, dok visoke koštaju 95 kuna, a iako se zasada mogu kupiti isključivo u Velikoj Britaniji, Whitey najavljuje kako će se uskoro prodavati diljem svijeta preko internet stranice.

Posjeti Express