Maslac je na crnoj listi, a zapravo je dobar za ove stvari

Thinkstock
Laž je kako nam maslac šteti - sve više studija dokazuju da ga treba jesti, a margarin zaobilaziti
Vidi originalni članak

Vjerojatno ne postoji niti jedna namirnica koja se toliko koristi u vrijeme blagdana koliko maslac, a njegova konzumacija istovremeno izaziva užitak - no i krivnju zbog navodne "nezdravosti".

U prosincu se konzumira čak četvrtina maslaca koja se potroši tijekom cijele godine, pokazuje studija američkog Winsconsin Milk Boarda, no koliko nam to zapravo šteti?

- Maslac je iznimno ukusan, no i kralj je masnoća, ali najzdravijih masnoća u prirodi i trebali bi ga više jesti - kaže nutricionistica Sally Fallon Morell.

Kroz godine se maslac malo hvalilo, malo kudilo po procjeni njegovog utjecaja na zdravlje, a na vrhuncu njegove potrošnje ljudi u zapadnim zemljama svijeta su u prosjeku konzumirali čak 8 kilograma maslaca na godinu. 

No, promjena se dogodila nakon upozorenja liječnika kako maslac značajno pogoduje gomilanju kolesterola te kao izvor životinjskih masnoća podiže rizik od kancerogenih bolesti, 2006. je maslac na svjetskoj razini zamijenio margarin, čija je potrošnja značajno porasla.

Opovrgnuli štetnost

Ipak, nove studije pokazuju da maslac bespotrebno izbjegavamo - jer je istina kako je zapravo dobar za nas. Maslac sadrži velike količine vitamina i zdravih masnih kiselina koji smanjuju rizik od kvarenja zubi, raka, pa čak i pretilosti.

- Stav prema maslacu se radikalno mijenja, osobito među mladim ljudima, ljudi ga sve više jedu - ističe Elaine Khosrova koja je napisala i knjigu Bogata povijest maslaca.

Maslac ljudi izrađuju i konzumiraju od davnih vremena, Rimljani su ga koristili kao lijek za kašalj i za bolne zglobove, dok su Hindusi Krišni nudili darove poput pročišćenog maslaca. Kad su naseljenica dolazili u New York, oni su na brodovima prevozilli krave ne samo da čiste travu, već i zbog ideje proizvodnje maslaca. 

Značajna izum u povijesti maslaca bio je izum stroja za obiranje vrhnja 1878., nakon čega je proizvodnja maslaca postala velik posao.

Bolji od margarina

  • Maslac je bogat vitaminima topljivim u mastima – posebice je bogat vitaminom K2 koji ima brojne blagodati za zdravlje.
  • Maslac sadrži mnoštvo zdravih zasićenih masti – novija istraživanja su pokazala da zasićene masti prisutne u maslacu nisu povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti.
  • Maslac smanjuje rizik od srčanog udara – rezultati jednog istraživanja koje je uspoređivalo učinak konzumacije maslaca i margarina pokazali su da margarin povećava rizik od pojave srčanog udara, dok za maslac to nije bio slučaj.
  • Maslac je odličan izvor butirata – butirat je masna kiselina s brojnim pozitivnim učincima na zdravlje. Posjeduje protuupalna svojstva i ima zaštitni učinak na zdravlje probavnog sustava.
  • Maslac je bogat konjugiranom linolenskom kiselinom – nekoliko znanstvenih istraživanja potvrdilo je da konjugirana linolenska kiselina može pomoći u mršavljenju.
  • Maslac je povezan s manjim rizikom od pretilosti – istraživanja su pokazala da konzumacija punomasnih mliječnih proizvoda nije povezana s povećanim rizikom od metaboličkog sindroma te da značajno smanjuje rizik od pretilosti.
Posjeti Express