Masovna preobraćenja: Ova religija pomaže članovima da ne plate porez

Thinkstock
Religija drevnih Sumerana oživjela je u modernom društvu kao oblik izbjegavanja plaćanja poreza
Vidi originalni članak

Ziguizam je nova popularna religija na Islandu. Osim što ta religija nije nimalo nova. Dapače, drevni Sumerani, civilizacija koja je živjela na jugu današnjeg Iraka 5000 do 2000 godina prije Krista i koja je najviše utjecala na prvo pismo, osmislili su ovu religiju punu bogova. 

"Vjerujemo da svemirom upravljaju živa bića koja su uzela ljudski oblik, ali su besmrtni i žive s natprirodnim moćima", piše na stranici ziguista.

Ako se pitate zašto je ova prastara religija odjednom postala popularna na Islandu, znajte da su razlozi vrlo prizemni.

Naime, na Islandu svi građani moraju prijaviti kojoj religiji pripadaju i plaćati godišnju pristojbu kojom podržavaju religiju kojom pripadaju. A čak i ako se proglase ateistima, i dalje moraju plaćati.

Naravno da to nije nimalo pošteno, a tu se krije razlog zašto je ziguizam postao popularan. On je kao mala religija ondje registriran 2013. godine, a otkad je obećao svojim obraćenicima da će im vratiti sve uplaćene poreze i troškove uplata, u svega dva tjedna se na njega preobratilo 3.100 ljudi, tj. oko jedan posto Islanđana.

Odjednom svi tvrde da vjeruju u drevna vjerovanja Sumerana, koji nisu provodili nikakve rituale, iako se novi sljedbenici susreću i čitaju drevnu poeziju, a planiraju i izgraditi zigurat ili hram.

Vodstvo nove religije pozvalo je ljude na Facebook da osmisle dizajn za "veliku dvoranu i manje prostorije za štovanje i žrtvovanje... park velikih ukrasnih lavova... jarak s aligatorima i mjesto za zmajeve".

Dakle, prilično je jasno da je sve što oni žele izbjeći plaćanja poreza, pri čemu se dobro zabavljaju, piše Independent.

Posjeti Express