Mi žene smo fascinantne i to trebamo slaviti svaki dan

Sandra Šimunović/PIXSELL
Motivi koji najčešće krase njene radove su žene u svakodnevnim situacijama. Ilustratorica Maja Tomljanović ustvari kroz svoju umjetnost slavi žene, a mi razgovaramo s umjetnicom
Vidi originalni članak

Dizajner kombinira različite elemente da bi stvorio poruku, a ilustrator koristi svoju ilustraciju da bi ispričao priču, kaže ilustratorica Maja Tomljanović, iza koje je deset godina rada u grafičkom dizajnu. Njezine šarolike ilustracije krase snažne žene te kako Maja i sama ističe: ‘’Mi žene smo fascinantne i to trebamo slaviti svaki dan’’.

Express: Po vama, koja je osnovna razlike u smislu kreativnog postupka i potrebnih vještina između grafičkog dizajna i ilustriranja?

Grafički dizajn i ilustracija su dva odvojena kreativna polja koja se često preklapaju. Razlika je što je dizajner usmjeren na cijeli dizajn i na njegove različite segmente, dok je ilustrator fokusiran na stvaranje jednog konkretnog dijela, tj. ilustracije. Dizajner kombinira različite elemente da bi stvorio poruku, a ilustrator koristi svoju ilustraciju da bi ispričao priču. Za grafičkog dizajnera nije važno zna li crtati, nego mora imati dobar smisao za slaganje boja, tipografije, slika, simbola, ilustracija i ostalih elementa u jednu cjelinu koja će privući pažnju publike i potaknuti ih na akciju.

Oba polja zahtijevaju drugačiji set vještina. Ilustracija se može raditi tradicionalnim tehnikama crtanja, olovkom, gvašem, tušem..., ali sve češće se danas radi digitalno na Wacom tabletima ili iPadu. Ilustrator treba imati dobre vještine crtanja, skiciranja ili slikanja.

Za dizajn su potrebni digitalni alati i softveri te se radi uglavnom na kompjutorima u raznim programima, kao što su Photoshop, illustrator ili InDesign.

Express: Pojedini književnici i pjesnici imaju dnevnu rutinu da po nekoliko sati pišu bez obzira na inspiraciju i postoje oni drugi koji mogu stvarati jedino kad se inspiracija pojavi. Kako je to kod vas? Može li se usporediti? Kako izgleda Vaš kreativni proces?

Nasreću, ne nedostaje mi inspiracije, barem za sada. Tako da uvijek nešto crtkaram, ili za sebe ili za klijente. Često mi se dogodi da baš kad imam najviše posla za klijente, mene baš tad pukne inspiracija da želim nacrtati 100 stvari za sebe privatno, a ne stignem jer klijent ima prioritet. Tad makar i na 15-ak minuta odradim nešto za svoju dušu. Imam osjećaj da bolje funkcioniram ako radim na nekoliko različitih projekata, da mi onda i mozak bolje i brže radi, a inspiracija sama dolazi. Odgovara mi to skakanje s jednog projekta na drugi jer me brzo umori stalno raditi na jednoj temi. Pa često dok radim za jednoga klijenta, padne mi odlična ideja za drugog. Početak svakog novog projekta, bilo za klijenta ili za mene privatno, jako mi je uzbudljiv. Imam predmet ili temu koju istražujem, surfam, skupljam fotografije stvari, ljudi, mjesta i palete boje u folder za inspiraciju.

Zatim crtam koristeći se nekom referencom, fotografijom ili crtam iz mašte. Volim raditi na nekoliko ilustracija odjednom i selektivno radim na onome što me u tom trenutku najviše inspirira.

Express: Kojim tehnikama se služite u kreativnom procesu?

Sve moje ilustracije su rađene digitalno na Ipadu, što mi jako olakšava posao jer mogu raditi od bilo kuda. U zadnje vrijeme tu i tamo napravim neku ilustraciju i tradicionalnim tehnikama, konkretno gvašem, ali to je više za moju dušu i, nažalost, iziskuje previše vremena kojeg mi trenutačno nedostaje.

Express: Pretpostavljam da crtate i kad to nije za klijenta. Dogodi li vam se nekad da dobijete inspiraciju ili želju da crtate nešto drugo, dok radite na naručenom projektu? Što tad činite?

Naravno, gotovo uvijek mi se to događa. Tad mi je ujedno i najteže jer nemam vremena te ideje realizirati pa tražim doslovnu svaku slobodnu minutu da radim na njoj.

Express: Može li se u Hrvatskoj pristojno živjeti od crtanja ilustracija? Vaši radovi se mogu vidjeti online, dobivate li više narudžbi iz inozemstva ili Hrvatske? Postoji li razlika u narudžbama hrvatskih naručitelja i inozemnih? Razlikuju li se ukusi stilski?

Da naravno da se može, jer danas je sve online i možeš biti dostupan bilo kojem klijentu u bilo kojem dijelu svijeta.

Više poslova i suradnji odrađujem s inozemnim klijentima. Postoje neke razlike, naravno, prvo u budžetima koji su vani puno veći nego Hrvatskoj. Razlika je isto tako i jer sa svim stranim klijentima potpisujem ugovor u kojem je sve točno navedeno, npr. rokovi za skice, rokovi za predaju materija, rokovi za feedbackove, kill fee, koliko promjena klijent smije napraviti na mojim skicama... Apsolutno sve se stavlja u ugovor tako da sam i ja u jednu ruku zaštićena ako se dogode neke neplanirane stvari. Kad imaš takav ugovor, onda je sve to na jednoj profesionalnijoj razini nego kod nas.

Express: Ilustrirali ste nekoliko knjiga stranih pisaca. Kako je došlo do tih suradnji i koliko je teško probiti se vani?

Uglavnom su me art direktori izdavačkih kuća ili agencija pratili na Instagramu ili su negdje vidjeli moje radove i kontaktirali me. Mislim da se nije teško probiti vani, samo treba biti uporan i prisutan s radovima na više platformi.

Express: Motivi koji najčešće krase vaše radove su žene u svakodnevnim situacijama. Vi ustvari kroz svoju umjetnost slavite žene. Što vas pokreće u životu? Što bi po vama snažna žena trebala posjedovati? Koje su joj vrline i osobine?

Mislim da smo mi žene fascinantne i da to trebamo slaviti svaki dan. Sposobne smo za toliko toga, a da toga nismo ni svjesne, pa često ni ne pokušavamo izaći iz zone komfora i probati ostvariti snove koje želimo. Mene pokreću moja obitelj i sreća da radim ono što volim. Po meni, snažna žena ima svoje mišljenje i nije je strah to reći. Ona je neovisna i ima mana kao i svi drugi ljudi. Ona je nježna, suosjećajna, ranjiva i autentična. Produktivna je i puna samopouzdanja i, po meni najvažnije, ne boji se neuspjeha.

Express: Vaše ilustracije se nalaze i na zagrebačkoj kavi ‘Four Wheel Coffee Rosters’, a limitirana edicija prikazuje ženu koja kroz buket cvijeća pokazuje srednji prst svima onima koji si uzimaju pravo na bilo koji način raspolagati njezinim tijelom protiv njezine volje. Kako je došlo do te snažne i jasne poruke?

Iznimno sam ponosna na tu suradnju iz 2020., koju sam ostvarila s dvoje sjajnih ljudi, Karlom iz Four Wheel Coffee Roastersa i novinarkom, spisateljicom i urednicom portala Femina.hr Zorom Bjelousov. Karlo i Zora su odlučili kao odgovor na nekoliko spornih izjava političara vezanih za abortus i silovanja reagirati izdavanjem edicijom specialty kave s jasnom porukom. Srednji prst za sve one koji si na bilo koji način uzimaju pravo raspolagati ženskim tijelom protiv njezine volje. Kako sam s oboje već i prije surađivala, s Karlom na prijašnjim ilustracijama za pakiranja kave, i sa Zorom na ilustraciji za njenu knjigu, bilo je logično da radimo zajedno i na ovom projektu. Dio od prodaje donirao se za rad Ženske sobe i njihova Centra za žrtve seksualnog nasilja.

Express: Na kojim projektima trenutačno radite i za koje ste posebno vezani? Vaše ilustracije su bogate pozitivnošću i vjerom u bolje sutra, što će svima nama i ove godine biti itekako potrebno.

Upravo završavam ilustracije na jednoj knjizi za sve roditelje koji to postaju prvi put, koja to prikazuje iz jednog humorističnog kuta. Završavam i ilustraciju za nove puzzle te počinjem raditi na naslovnici knjige i ilustraciji za novu merch kolekciju jednog hrvatskog brenda. I, naravno, između svega toga, pokušavam još raditi na ilustracijama za sebe privatno.

Posjeti Express