Mislili da su izumrli: Pronašli najstarije pse na svijetu

nghwdf.org
Divlji pas iz Nove Gvineje je najstarija vrsta psa, a svi su misli kako su izumrli
Vidi originalni članak

Divlji goranski psi iz Nove Gvineje nisu viđeni već desetljećima te se pretpostavljalo kako je ta najrjeđa izumrla na svom prirodnom staništu. No, na veliko oduševljenje istraživača, uređaji nazvani "kamera-zamke" postavljeni u divljini Nove Gvineje otkrili su da su ti psi itekako živi - snimljeni su na preko 100 fotografija.

Ukupno je prikazano oko 15 jedinki, uključujući mužjake, ženke te mladunce. Žive u čoporu jedne od najizoliranijih regija svijeta u vrlo negostoljubivim uvjetima okoliša.

Najstarija vrsta psa na svijetu

Prema DNK analizi, ova je vrsta jedna od najstarijih i najprimitivnijih vrsti psa na svijetu. 

- Otkriće i potvrda goranskog divljeg psa po prvi put u više od pola stoljeća je izvanredna stvar za znanost, a ekspedicija nam je omogućila prikupljanje uzoraka i dokaza postojanja ove drevne vrste - izjavili su stručnjaci iz Udruženja za divlje pse. 

Područje koje nastanjuju

Možda su se samo dobro skrivali

Prošlogodišnja je ekspedicija otkrila blatnjave tragove šapa onog što se pretpostavljalo da su Novogvinejski goranski psi koji žive na visini između 3460 i 4400 metara.

Zbog nedostatka dokaza o određenim vrstama, još uvijek je nejasno kako su dingosi, Novogvinejski goranski i Novogvinejski pjevajući psi povezani, no znanstvenici se nadaju kako će uskoro moći saznati puno više o tim drevnim vrstama.

Posjeti Express