Nacisti su stvarali Jurski park u poljskim šumama

Universal Pictures
Sve je to otkriveno u istraživanju britanskih povjesničara, a trebalo bi biti uskoro prikazano i u dokumentarnom filmu
Vidi originalni članak

Hitler i nacisti željeli su stvoriti rasu arijevaca, koja bi bila nadmoćna nad svim drugim ljudima, ali nisu se željeli zaustaviti samo na našoj vrsti. 

Prvi plan bio je uskrsnuti životinjske vrste koje su izumrle prije gotovo 9000 godina. Prva u nizu životinja bila je izumrla vrsta divljega goveda, zvana tur.

Ona su imala gotovo dva metra od zemlje do ramena i goleme rogove. Planirali su ih nakon uzgoja pustiti u prastare europske šume samo kako bi ih mogli ponovno loviti. 

Sve je to otkriveno u istraživanju britanskih povjesničara, a trebalo bi biti uskoro prikazano i u dokumentarnom filmu. 

Kao prvi korak, nacistički znanstvenici su koristili uzgoj posebnog matičnoga krda, koje bi im poslužilo za oživljavanje nestale vrste. Tijekom Drugog svjetskog rata njihova opsjednutost kulturom prastarog naroda Germana bila je tolika da su činom oživljvanja htjeli dokazati svoj povratak iskonskim radnjama plemena. 

Kako bi njemački narod za to dobio kredibilitet, sve je posebno nadzirao Herman Göring, Hitlerov drugi čovjek po zapovjednoj dužnosti i jedan od najvećih lovaca u povjesti Trećeg Reicha. 

Ondašnje životinje nisu mu bile dovoljne, pa je uvijek tražio nešto više i neke nove izazove u lovu. 

Göring je sam istraživao antičke dokumente i slike na zidovima špilja koje su prikazivale tura. Za to je prošao gotovo cijelu Europu i tražio je što više mogućih podataka.

Planirao je cijeli uzgoj organizirati u njemačkim zoološkim vrtovima kako bi cijeli proces imao pod kontrolom. 

Kao krajnju destinaciju velikih goveda odabrao je poljsku šumu Białowieża. U njoj se do tada skrivao velik broj Židova, koje su nacisti nasilno protjerali ili ubili. 

Prošle godine tu je teoriju o turu iznio Toby Thacker, viši predavač moderne europske povijesti sa Sveučilišta u Cardiffu.

"To je jedna velika priča o tome kako je Nacionalsocijalistička stranka tražila i željela sebi dati povijesnu perspektivu i prikazati svoje napredne pretke. Željeli su legitimnost za njemački narod govoreći da su nešto sasvim novo, ali da imaju povijest od gotovo 2000 godina. Da su nasljednici Germana koji su živjeli u velikim šumama", kaže Thacker.

Stvaranje i oživljavanje takve vrste životinja bilo bi dar u stvaranju vlastite povijesti.

"Za Göringa je lov bio jedna od najvažnijih ljudskih aktivnosti. Vjerovao je da posebnu kvalitetu ima lov na divlje i krvožedne životinje", pojašnjava profesor.

Göring je želio i planirao ponovno naseliti velika područja istočne Europe uzgojenim životinjama. Turovi su bili puno veći i opasniji od sadašnjih životinja. 

Ujedno bi bili atrakcija, a Göring ih je smatrao većim izazovom od lova na lisice ili fazane.To je smatrao neponovljivim doživljajem.

Kao i mnoge druge aktivnosti nacista, sva istraživanja su zbog Hitlerovih želja bila proglašena državnim tajnama. Zbog toga su ih povjesničari teže otkrivali i dokazivali. 

Zapovijedi za istraživanja najčešće su bile usmene ili pisane na malim komadima papira. Sve dokaze su spaljivali. 

No sačuvan je dnevnik nacističkog vojnika tijekom analize fosila turova, pa su istraživači lako mogli otkriti njihov stvarni plan. Osim toga, plan je bio i stvoriti najvišu rasnu čistoću, što je zahtijevalo ubijanje gotovo 3,300.000 Židova tijekom holokausta.

"Kad su nacisti napali Sovjetski Savez, osvojili su i poljsku šumu Białowieża. Göring ju je odmah imao pod svojom kontrolom i naredio naseljavanje izumrloga goveda. U dnevniku je zapisano kako su se prvo morali riješiti svih Židova koji su se ondje nalazili. Željeli su istrijebiti ljudsku rasu kako bi oživili životinjsku vrstu", tvrdi povjesničar. 

Cijeli taj proces stvaranja “nacističkog jurskog parka” na kraju je počeo u lipnju 1941., no njihov tur nikad nije oživljen. Osim tog plana, nacisti su željeli stvoriti prve modele letjelica poznatih i kao leteći tanjuri. 

Osim toga, tragali su za Svetim gralom, otimali su umjetnička djela iz muzeja te su željeli oživiti eksperimente srednjovjekovnih alkemičara. 

Zadnje u planu im je bilo stvaranje svemirske postaje i solarnog pištolja kojim bi palili gradove i sela.

Posjeti Express