Neobična hrana koja vas može ubiti

PA/Pixsell
Nekome smeće, drugome je delikatesa - i ne samo to, jer vas ovi obroci doista mogu ubiti
Vidi originalni članak

Kao generalno pravilo preživljavanja, hrana je nešto bez čega ne možemo zbog kalorija i nutrijenata koji pogone naš organizam. Još jedno općenito pravilo je da bi naši obroci trebali biri relativno bezopasni, dok je igranje ruskog ruleta s obrocima loša strategija preživljavanja. Ipak, kao ljudi mi često volimo kršiti pravila te uz velike napore pokušavamo ti činiti i s hranom, ponekad na vrlo neobične i dekadentne načine.

Ovo je nekoliko "delicija" diljem svijeta kojima treba pristupiti s velikim oprezom, a vjerojatno i s nešto alkohola.

Sannakji

Poput jela posluženog na banketu Klingonaca iz Zvjezdanih staza, Sannakji je korejansko jelo kojem vjerojatno treba pristupiti s finom dozom hrabrosti stečenom alkoholom, no i s ograničenim očekivanjima. Uostalom, ovo jelo se prije gleda kao test koji se treba položiti, nego na ukusnu poslasticu. A i kako bi moglo biti drugačije kada se govori o žvakanju treperavih krakova nekuhane, žive bebe hobotnice - a žvakati doista morate i to temeljito. Ako to ne učinite te neki dio hobotnice ostane živ, odnosno pomiče se, tkivo se može pipcima prilijepiti za neki dio probavnog sustava poput grla i izazvati gušenje. Zabilježeno je desetak smrtnih slučajeva prilikom "uživanja" u ovom jelu.

Pogledajte video:

Fugu

Jedna od najpoznatijih opasnih hrana, ovaj obrok je gotovo ubio i Homera Simpsona. Fugu je ime ribe i jela pripremljenog od nje, a ona je vrsta otrovne ribe napuhače. Njeni dijelovi, poput oči i organa, sadrže otrov tetrodotoksin koji izaziva paralizu mišića i gušenje nakon konzumacije. U Japanu su potrebne godine treninga prije nego kuhar zakonski stekne pravo na pripremu tog jela. Fokus tog treninga nije uklanjanje otrovnih dijelova, već izračun koliko toksina se smije ostaviti budući da takav obrok izaziva blagu opijenost i osjećaj peckanja. Na godinu u Japanu oko šest ljudi umre uslijed trovanja fuguom.

Pogledajte kako se priprema:

Casu Marzu

Na početku je riječ o siru od ovčjeg mlijeka, a njega se ostavlja da fermentira na otvorenom, što zapravo nije pametno činiti. Dok je sir izložen na zraku, izložen je i mušicama koje u njega poliježu svoja jaja. Uskoro cijeli sir preplave crvi. Potom se sir konzumira, ali isključivo dok su crvi živi, jer ako su oni mrtvi - tada i sir postaje opasan za zdravlje. Postoje neke metode koje mogu natjerati crve da pobjegnu prije nego se jede, no to i dalje ne briše sjećanje kako su u smrdljivom siru bili. Pravi je misterij kako je ovo jelo postalo delikatesa jer se po većini standarda ne kvalificira ni u hranu, ali ga vrlo velik broj ljudi jede svakodnevno na Sardiniji.

Pogledajte video:

Posjeti Express