Netanjahu: "Hitler nije želio uništiti Židove. Palestinski muftija mu je rekao: Spali ih!"

Press Association/PIXSELL
Javnost i povjesničari ostali su zgroženi Netanjahuovom izjavom, koja minimalizira Hitlerovu ulogu u holokaustu
Vidi originalni članak

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu navukao je na sebe val kritika nakon što je u utorak izjavio da Hitler nije planirao uništenje Židova, već da mu je tu ideju dao Haj Amin al-Husseini, palestinski muftija u Jeruzalemu.

U svom govoru na Svjetskom cionističkom kongresu Netanjahu je čak i prepričao kako je izgledao njihov susret u listopadu 1941. godine.

"Hitler u tom trenutku nije želio istrijebiti Židove, već ih protjerati. Al-Husseini je tada rekao Hitleru: Ako ih protjeraš, doći će u Palestinu. Hitler ga je potom pitao: Što da onda radim s njima? Muftija je odgovorio: Spali ih.", ispričao je Netanjahu.

Odmah su se javili povjesničari, zgroženi njegovom tvrdnjom koju je izgovorio na Svjetskom cionističkom kongresu i kažu kako uopće nije istina da je muftija inspirirao Hitlera za holokaust, piše Guardian. Njemu inače ovo nije prvi put da muftiju ističe kao glavnog krivca za Hitlerovo "konačno rješenje".

Profesor Dan Michman, jedan od najvećih svjetskih stručnjaka za holokaust potvrdio je da se muftija sastao s Hitlerom, ali tek nakon što je Hitler pokrenuo "konačno rješenje".

Netanjahu je također kazao kako je muftija bio tražen zbog toga još tijekom nurnberškog procesa, ali je uspio izbjeći suđenje za ratne zločine. 

Glavna povjesničarka Yad Vashema, Dina Porat izjavila je kako Netanjahuove izjave netočne.

"Nitko ne može reći da je muftija bio taj koji je Hitleru dao ideju o spaljivanju i masovnom ubojstvu Židova. Do njihovog je sastanka došlo nakon serije događaja koji to potvrđuju", rekla je Porat.

U stvarnosti se to, navodi Porat dogodilo ovako: masovna ubojstva Židova od strane SS trupa počela su davno prije nego su se muftija i Hitler sreli. Prva ubojstva počela su u srpnju 1941. godine u Litvi, a na sajtu Yad Vashema stoji kako se to smatra službenim početkom "konačnog rješenja".

U rujnu 1941. godine, opet prije nego su se njih dvoje sreli, SS trupe su pod zapovjedništvom Otta Rascha blizu Kijeva ubile više od 34.000 Židova u samo dva dana.

Netanjahua su zbog ove izjave kritizirali članovi oporbe.

"Netanjahu opasno iskrivljuje povijesne činjenice. Svojom izjavimo minimalizira ulogu Hitlera u holokaustu. On mora znati da nije samo premijer Izraela, već predsjednik Vlade izraelskog naroda. Netanjahu je sin povjesničara i kao takav bi trebao znati da mora biti točan i precizan kada je povijest u pitanju", napisao je šef Cionističke unije Isaac Herzog.

Herzog je naveo kako je muftija izdao nalog da se ubije njegov djed, rabin Herzog, ali da je samo jedan Hitler. Mein Kampf je, ističe Herzog, napisan tri godine prije sastanka muftije i Hitlera, te zaključuje kako Netanjahuova izjava graniči s huškanjem Palestinaca na nasilje koje bi moglo prerasti u krvoproliće.

Posjeti Express