Nevjerojatne stvari o najbogatijem čovjeku na svijetu

screenshot/youtube
Od uhićenja zbog prebrze vožnje, do potpunih promašaja i doniranja milijardi dolara
Vidi originalni članak

Već desetljećima je jedan od najbogatijih ljudi svijeta, a 17 godina je najbogatiji pojedinac na planeti, i čovjek bi pomislio da znamo sve što je moguće znati o Billu Gatesu. Dok Steve Jobs dobiva filmove u kojima je prikazan kao ponekad neshvaćeni genij, osnivač Microsofta ipak se drži podalje od očiju javnosti.

Portal Grunge skupio je neke činjenice o multimilijarderu koje pokazuju i njegovo drugo lice.

Fakultet je bio puno teži nego što je očekivao

Gates je od malih nogu pokazivao da je pametniji od običnih smrtnika. Škola mu je bila najmanji problem u životu, a odličnim ocjenama je impresionirao sve oko sebe. Očekivao je da će mu tako biti i na Harvardu, ali prevario se. Na prvom kolegiju o teoretskoj matematici zaradio je četvorku i odlučio se prebaciti na primijenjenu matematiku. 

Prije Microsofta imao je promašaje

Kasniji suvlasnik Microsofta Paul Allen poznaje Gatesa još iz srednje škole. Jednog ljeta dok je Allen bio na praznicima na fakultetu, a Gates završavao srednju školu, bacili su se u zajednički posao. Izradili su malo računalo za mjerenje prometa. Nakon šest godina i nekoliko tisuću dolara gubitaka, dvojac je odustao od svog posla i posvetili se bitnijim stvarima.

Gates je uhićivan

Davne 1977. godine, Gates je uhićen u saveznoj državi New Mexico zbog prometnog prekršaja. Nigdje nije zabilježeno zbog čega je točno priveden, a ni sam Gates nije previše pričao o tome. Negdje se mogu naći informacije da je Gates uhićen zbog prebrze vožnje, ali on kaže da se uopće ne sjeća zbog čega je bio uhićen.

"Nitko se nije obogatio na programiranju"

Krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Gates je vodio oštru borbu protiv ilegalnog kopiranja programa. Bio je uvjeren da amaterski pristup dijeljenja vlastitog rada, kakav su imali rani programeri, neće rezultirati razvojem programiranja zato što će svi samo krasti tuđe stvari. 

1980. godine rekao je: "Nisam čuo za bilo koga tko se obogatio pisanjem programa". On sam je kasnije stekao ogromno bogatstvo zbog programiranja.

Kritizirao je Allenov rad dok je bolovao od raka

Gates i Allen imaju dugu povijest suradnje, ali 1982. godine dogodilo se nešto što je dovelo u pitanje njihovu budući zajednički rad. Allen je navodno prečuo Gatesa i Steva Ballmera kako pričaju da Allen sve manje radi i da bi bilo dobro ako bi ikako mogli smanjiti njegov udio u Microsoftu. Allen im je rekao da boluje od raka i zbog toga je oštro kritizirao ranije spomenuti dvojac. Gates je jednom prilikom ponudio Allenu otkup dionica, ali nisu se mogli dogovoriti oko cijene. Sada su Allenove dionice vrijedne oko 20 milijardi dolara.

Kuća Xanadu 2.0

Gates većinu svog vremena provodi daleko od očiju javnosti. Međutim, čak i njegova skrovišta su ekstravagantna. U kući na jezeru koja se proteže na više od 6.000 kvadratnih metara, potrpao je najmoderniju tehnologiju. Svaki gost dobije svoj kod preko kojeg onda može namještati glazbu, temperaturu i svjetlinu u svakoj prostoriji. Osim toga, u toj kući nalazi se i jedna bilježnica Leonarda da Vincija koju je platio oko 30 milijuna dolara na aukciji.

Dobrotvor nad dobrotvorima

Preko zaklade Bill i Melinda Gates do sad su dali oko trideset milijardi dolara raznim dobrotvornim udrugama, a najveći cilj im je uništiti malariju. Svake godine daju oko dvije milijarde dolara za istraživanje cjepiva protiv malarije te programe sprječavanja zaraze. Čak i nakon smrti planira nastaviti istim tempom i kaže da će djeci ostaviti samo desetak milijuna dolara. Svu imovinu ostavit će u dobrotvorne svrhe. 

Može preskočiti stolac

Iako se ne čini da se pretjerano bavi sportom, to ne znači da je potpuno nesposoban. 1994. godine novinarka Connie Chung pitala ga je ima li istine u glasinama da može preskočiti stolac. "Ovisi o stolcu", zafrkantski je odgovorio Bill i gotovo odmah pokazao da doista može preskočiti obični uredski stolac.

Posjeti Express