Njena buržujska obitelj bježala je od Crvenih brigada

Press Association/PIXSELL
Nekadašnja prva dama htjela je biti arhitektica, ali se u međuvremenu zaljubila u manekenstvo
Vidi originalni članak

Treća supruga kontroverznog francuskog političara i bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja shvatila je, kaže, "kako se može biti vjeran jednoj osobi kad je ta osoba ona prava". Riječ je o Talijanki Carli Bruni, bivšoj manekenki, pjevačici, glumici i nasljednici, s kojom se Sarkozy oženio 2008., dok je obnašao funkciju predsjednika, a tijekom mandata, 2011., dobili su i kći Giuliju.

Sarkozyjev kolega Silvio Berlusconi, kojeg je Sarkozy svojedobno kao odvjetnik i branio, šalio se kako mu je "on poklonio Carlu", međutim činjenica je kako je Bruni podrijetlom Francuskinja, a tamo se i školovala. 

Carla Bruni rođena je kao Carla Gilberta Bruni Tedeschi u talijanskom Turinu, kći pijanistkinje Marise Borini i skladatelja te industrijalca Alberta Bruni Tedeschija. Bruni je kasnije otkrila kako Tedeschi nije njezin biološki otac, već je to brazilski Talijan Maurizio Remmert. Marisina je majka bila Francuskinja, a otac Talijan. Carla je sa sestrom Valerijom nasljednica bogatstva kojeg je zaradio njezin djed po ocu Virginiju Bruni Tedeschiju na proizvodnji guma. Biznis je kasnije prodan tvrtki Pirelli.

Kada je Carla imala osam godina obitelj se prestrašila mogućnosti da će ih oteti Crvene brigade (Brigate Rosse), ultra ljevičarske terorističke organizacije, pa se cijela obitelj preselila u Francusku. Bruni je srednju školu završila u Švicarskoj, te otišla u Pariz studirati umjetnost i arhitekturu, no fakultet je ubrzo napustila radi manekenske karijere.

Revije je nosila uz bok s Naomi Campbell, Lindom Evangelistom i Christy Turlington, a angažirali su je svi najveći dizajneri. Bila je u top 20 najplaćenijih manekenki devedesetih. Družila se s glazbenicima, a javno je progovorila i o ljubavnim aferama s Mickom Jaggerom i Ericom Claptonom. Već je onda, kaže, znala da želi pisati pjesme, i možda ih izvoditi. 

- Taj unutarnji svijet mi je oduvijek bio jako važan. Prije revija, između šminkanja i oblaćenja čitala bih Dostojevskog, znala sam da želim pisati - rekla je u jednom intervjuu Bruni. Tada je javno govorila i kako smatra da ljudi nisu stvoreni za "monogamiju", što je kasnije, nakon sklapanja braka sa Sarkozyjem, demantirala.

- Nisam bila neiskrena, dapače, to su tada bila moja razmišljanja i uvjerenja. Ništa tu lažnoga nije bilo, samo sam kasnije pronašla svog muškarca i postala kao svaka druga žena, pomalo ljubomorna i posesivna - rekla je tada Bruni i pomalo razljutila neke obožavateljice. Isto se dogodilo i kada je rekla kako "žena u njezinoj poziciji i njezine generacije nema potrebe biti aktivna feministkinja".

- Nisam feministkinja, ja sam više buržoazija - rekla je Bruni koja se modelingom aktivno bavila do sredine devedesetih kada se odlučila "prebaciti" na pisanje tekstova za pjesme, te skladanje.

Njezin prvi album izašao je 2000. godine, a najuspješniji, imena "Quelqu'un m'a dit", 2002. godine. Na njemu se nalazi i pjesma "Raphaël" posvećena njezinom bišem ljubavniku te ocu njezina sina Aureliena, profesorom filozofije Raphaëlom Enthovenom. Carla je, navodno, prvo bila ljubavnica njegovog oca, novinara Jean-Paul Enthovena, a onda se zaljubila u sina, no ona tvrdi kako je s Jean-Paulom samo bila na nekoliko večera.

Aurelien Bruni Enthoven danas ima 16 godina, te često posjećuje majku i očuha. 

predsjednikom Sarkozyjem Bruni se upoznala na zimu 2007. godine, a oženili su se samo nekoliko mjeseci kasnije, kada je bio finaliziran njegov razvod s njegovom drugom suprugom.

Bruni je do tada otvoreno govorila kako dolazi iz obitelji koja uvijek tradicionalno glasa lijevo te "nikada ne bi mogla glasati za desničara". Tvrdila je kako Sarkozyju to uopće ne smeta. No, kako je dobila vlastiti ured i asistenta, te počela putovati sa suprugom Bruni je uskoro ustvrdila kako je ona "ultra-Sarkozyst".

Aktivno podržava PETA-u i bori se protiv nošenja pravog krzna, podržava i sve udruge koje se bave oboljelima od AIDS-a s obzirom da je i njezin brat preminuo od komplikacija od te bolesti. Preko svog supruga ugostila je Dalaj Lamu, papu Benedikta XVI., Lauru Bush, i kraljicu Raniju od Jordana.

Objavila je šest albuma na kojima je dio pjesama i na engleskom, a dugo joj je trebalo, kaže, da se na to odvaži jer nije zadovoljna svojim engleskim. Snimila je četiri filma, a u filmu "Midnight in Paris" Woodyja Allena glumila je muzejskog vodiča u galeriji Augustea Rodina.

Godine 2010. Bruni se pridružila plejadi francuskih javnih ličnosti koji su osudili kaznu kamenovanjem Sakineh Mohammadi Ashtiani u Iranu, a tamošnji su mediji pozvali na ubojstvo Bruni radi njezinih "stavova, vanbračnih afera i moralne korupcije". Napadi su bili tako oštri da se od njih distancirao i Ahmadinedžad.

Bruni se za vrijeme mandata svog supruga družila i sa, sada pokojnim, pjevačem Johnnyjem Hallydayem kojeg je nazvala svojim "idolom" još iz doba kada je sa njegovim sinom išla u školu. Zajedno su otpjevali pjesmu posvećenu dramaturgu Tennessee Williamsu.

Kada se udavala za Sarkozyja, koji je ovih dana uhićen radi primanja novca za predsjedničku kampanju od diktatora Gaddafija, Bruni su mediji razvlačili po naslovnicama zbog polugolih fotografija iz ere kada je još bila manekenka, i afera s poznatim muškarcima (Trump je svojedobno tvrdio da su imali aferu, što Bruni negira), no ankete su ubrzo pokazale kako je prosječni Francuz ponosan na svoju prvu damu.

Posjeti Express