Odlični chardonnayi dolaze nam iz Plešivice i Krašića

Dreamstime
Naša mala vinorodna podregija spremna je za igru protiv Burgundije i Kalifornije.Vinarije Krešimira Ivančića te Mare i Josipa Barundića poznate su po pjenušcima, ali imaju i izvrsna vina od najpoznatije bijele sorte
Vidi originalni članak

Sve boje finog bijelog vina ima Seigneur Chardonnay 2019. obitelji Barundić iz Krašića: žuta se prelijeva u zlatnu, a zadržala je zelenkasti odsjaj. Miriše na košaru voća u kojoj ima egzotičnog, tipičnog za sortu, ali dominiraju zreli limun, jabuka i kruška, dunja te žuta šljiva. Raskošnog je okusa, a razigrano, s finim kiselinama i mineralnošću. Riječ je o klasičnom chardonnayu burgundijskog tipa. Bobice su macerirane dva tjedna, a vino je nakon fermentacije odnjegovano na finom tralogu u kombinaciji novih i rabljenih bačvica od američkog i francuskog hrasta. Pravi je gospodar, što je i hrvatski prijevod francuskog naziva, a zahvaljujući raskoši mirisa i okusa, može popratiti cijeli obrok. Prirodno su mu društvo tjestenine s umacima od vrhnja te pečenja od piletine i puretine čije se svjetlije meso slobodno može zamastiti da mu se osigura sočnost, a mlinci “okupani” u masnoći od pečenja bit će odličan prilog. Koji stupanj hladniji dobro će popratiti i savijaču od jabuka bez šećera, ali s finim sladoledom od vanilije. Dobre su “sluge” ovom gospodaru i rakovi, može to biti i grancigula, kao i veća orada.

Barundići su predstavili i novi pjenušac Perle Noir što znači crni biser. Riječ je o crnom pjenušcu, što je poprilična rijetkost, a u Champagnei se čak ni ne smiju prodavati kao šampanjci, nego na njima mora pisati “Coteaux Champenois”. Proizveden je od crnog pinota klasičnom metodom druge fermentacije u boci. Na finom talogu je odležao čak 48 mjeseci i brut je, s vrlo malo neprovrela šećera što mu, uz punoću dobivenu vremenom, daje i izvrsnu svježinu. Četvrti je to pjenušavi as Mare i Josipa Barundića. Od crnog pinota rade i ružičasti pjenušac Le Rosé, od manzonija bijeli Elegance te od muškata žutog malo slađi i izrazito mirisni Amoreux. Josip je živio dugo u Francuskoj pa je i vinima dao francuske nazive.

A crni pjenušac na Plešivici ima i Krešimir Ivančić iz istoimenog sela s druge strane podregije koje graniči sa Samoborom. Griffin Dark Side Brut je od portugisca i odlikuju ga izražene arome maline i višnje. Ivančić već dulje ima poker pjenušavih asova: Griffin Zero bijeli je brut nature pjenušac od chardonnaya, Griffin Brut bijeli od sorte Müller-Thurgau, a Griffin Rosé ružičasti brut pjenušac od portugisca. I njegova je vinarija najbolje znana po pjenušavim vinima, a također ima odličan mirni chardonnay. Na tržištu je berba 2019. Chardonnaya Griffin Sur lie, jubilarna deseta za ovo vino, a Krešo kaže i da je najbolja dosad. Vino je godinu dana odležalo na finom talogu u drvenim bačvicama, što se osjeća po finim aromana kruha. Miriše inače i na eukaliptus i mentu, bijeli papar, a okus mu je izrazito slastan, ugodno gorak, slojevit i vrlo dug. Jedno je to od velikih bijelih vina koja mogu pratiti i jela od mesa primjerena lakšim crnjacima, poput telećeg pečenja. Chardonnay je najpoznatija svjetska bijela vinska sorta loze. Roditelji su mu crni pinot i belina starohrvatska ili belina bijela velika, koja je imala najveći utjecaj na razvoj vinove loze u srednjoj i zapadnoj Europi. U svijetu je poznata kao heunisch weisser i gouais blanc, a njezin stari trs pronašli su u Krapini, pokraj rodne kuće Ljudevita Gaja. Veliko zanimanje za njezino podrijetlo pojavilo se nakon što je 1999. u časopisu Science objavljeno kako je roditelj više od 80 sorata.

Novi Crni biser traži širu čašu i stupanj-dva više

Jagode i trešnje prvo zamirišu iz čaše crnog pjenušca Barun Perle Noir vinarije Barundić iz Krašića. Potom se otvaraju arome crnog voća, kupina, crnog ribiza pa crne ljutkaste čokolade i nježnog papra, a na kraju i malo svježe jabuke... Okus mu je svjež, tanini su fini i trajni, a gutljaj brzo ‘zove’ sljedeći. Traži široku čašu, burgundijsku za mirni crni pinot i može biti topliji nego ostali pjenušci, a teško je pronaći priliku kojoj neće pristajati. S hranom i bez nje, ali u intimnom društvu.

Posjeti Express