Ovo su 4 najgora fitness savjeta ikad

Thinkstock
Puno je upitnih i loših savjeta za fitness koji kruže – a ovo su četiri najgora
Vidi originalni članak

Žene ne trebaju dizati utege, jer će im previše napumpati mišiće 

Nažalost, ovaj savjet se često može čuti i to među djevojkama koje se boje da će zbog vježbi s utezima završiti sa bicepsima kakve ima Stallone. Ipak, fitness treneri objašnjavaju da su žene građene drukčije i nemaju toliko testosterona. Ukoliko ne koristite kojekakve suplemente i ne povećavate previše unos kalorija, dizanje utega vas neće toliko nabildati. Zapravo, žene bi se morale pozabaviti dizanjem utega ne samo zbog dobivanja snage, već i zato što se time povećava gustoća kostiju. 

Ako želite smršaviti, radite kardio vježbe 

Fitness treneri potvrđuju da su kardio vježbe jako bitan faktor u gubljenju kilograma, ali i da dizanje utega kao rezultat ima da tijelo prilikom odmora izgubi više kalorija i ima duži učinak. Efikasan plan mršavljenja uključuje i kardio vježbe i trening otpora kojim ćete povećati mišićnu masu. Imajte na umu i da će to povećati vaše napore, jer su mišići metabolički aktivno tkivo koje, da bi se održalo, zahtijeva energiju (čitaj: kalorije) iz vašeg tijela tijekom dužeg vremenskog perioda. 

Bez muke nema rezultata 

U fitness kulturi ova teza ima više motivacijski smisao. Međutim, ona je ujedno i prilično loš savjet. Nakon vježbanja možete se osjećati pomalo nelagodno ili neugodno, ali vas ništa ne bi trebalo boljeti. Bol znači da nešto s vašim tijelom nije u redu ili ste nešto krivo radili. 

“Zbunite” mišiće stalnom promjenom rutine 

Ako prečesto mijenjate vježbe, nećete postati bolji u vježbanju, a osim toga još ćete se teže priviknuti na njih. Ako želite biti jači i imati mišićavije noge, odrađivanje stotine vježbi za noge neće vam pomoći toliko koliko će vam značiti dobro osmišljena, uvježbana rutina. Od rutine odustanite tek onda kada rezultati postanu vidljivi.

(B92)

Posjeti Express