Top gradovi na svijetu za one koji vole hranu
Jedna od najboljih stvari na putovanjima je ta što možete otkrivati beskrajni gastro svijet kojeg svaka država ima.
Turistima je gotovo svugdje dostupna raznovrsna kuhinja – od one lokalne i tradicionalne, do svjetske okićene s nekoliko Michelinovih zvjezdica. Usput je sve prilagođeno svačijem džepu, od ulične koja se poslužuje na cesti ili u prikolicama do otmjenih restorana s posebnim dress codeom.
Business Insider donosi 20 top mjesta gdje se slasno jede:
Bangkok: Iz mreže beskonačnih ulica nikada nećete izići gladni jer u njima sve vrvi od ponude prepoznatljivih tajlandskih jela. No, ovim se gradom sada proširio novi trend, mali restorančići koji su čista suprotnost dosadašnjoj tradicionalnoj ponudi, a u kojima šef kuhinje postavlja večere prema fiksnoj cijeni i to na temu, primjerice, New Orelansa, sjeveroistočnog Tajlanda i rimske večere.
Barcelona, Španjolska: Mirisi serrano pršuta, suhe svinjetine i narezaka iz unutrašnjosti Katalonije uz svježu ribu iz Sredozemnog mora, zagolicat će osjetila i onih najizbirljivijih. Pravi doživljaj katalonske kuhinje može se doživjeti u četvrti Barri Gotic gdje se nezaobilazno moraju probati tapasi dok tržnica Boqueria vrvi obiljem svježeg voća, povrća i drugih slastica.
Bologna, Italija: Praznog trbuha se nikako neće ostati u talijanskoj prijestolnici popularne tjestenine Tagliatelle alla Bolognese. Obilazak grada počinje već na tržnici Mercato di Mezzo gdje se može kušati mortadela i razni sirevi, a gastroobilazak Bologne može se nastaviti šetnjom kroz male obiteljske trgovine Quadrilaterom.
Bruges, Belgija: Ovim se gradom širi miris vrhunske čokolade koja se može kušati u spoju s nemogućim, poput recimo kombinacije s dagnjama. Svakako posjetite The Chocolate Linea kojeg vodi slavni šef Dominique Person. On u svojim čokoladama koristi sve - od wasabija i guacamole do piletine i školjki.
Buenos Aires, Argentina: Čak i u gastronomiji postoji ilegalna ponuda, a po takvoj je upravo poznat ovaj argentinski grad. O toj ogromnoj ilegalnoj podzemnoj sceni puno se posljednjih godina piše u novinama, ali samo u kontekstu hvalospjeva. Pored toga Buenos Aires prepoznatljiv je i po svojim parilladasima, odnosno grillu.
Ensenada, Meksiko: Gdje god se ovdje okrenete na tržnici Ensenada, nudit će vas s ribljim tacosima, a to je kultna kombinacija pržene ribe i škampa utopljenih u majonezu, salsu i svježi kupus. Tržnica je otvorena još 1958. godine i slovi za jednu od najslavnijih destinacija za one koji vole sočan zalogaj.
George Town, Penang, Malezija: Ovo je top kulinarsko odredište u Maleziji prema prošlogodišnjem izboru Lonely planeta. Penang je kao mjesto na kojemu se susreću tradicionalna malezijska, kineska i indijska jela koja se kuhaju prema receptima starim i više od stotinu godina. Na meniju se nalazi sve, od slatkih juha do svinjetine i patki s anisom do čili juhe od skuše.
London, Velika Britanija: Gotovo se cijeli grad pretvorio u veliku blagovaonicu jer su ovdje tradicionalni pubovi otišli u drugom smjeru i transformirali se u gastro odredišta. Ponudu obogaćuje i sve više prikolica pretvorenih u pokretne restorančiće u kojima se nudi hrana, a među 10 najboljih na svijetu su čak i dva londonska, Heston Blumenthal i The Ledbury. Od ranije je već poznato kako je London domaćin različitih etničkih kuhinja, a u posljednje vrijeme raste broj latinoameričkih i onih s koreanskom hranom.
Los Angeles, SAD: Šef Roy Choi ovaj grad uvrstio je na kartu prepoznatljivih gastro odredišta i to onih u kojima se hrana nudi u prikolicama. Choi je svoju priču započeo s restoranima Kogi food u kamionu. No, u ovom gradu se na tanjuru može pronaći sve, od svježe ribe na platou plaže Venice do otmjenih restorana s meksičkom i korejskom hranom te sushijem.
Lyon, Francuska: Ovo je neprikosnovena gastronomska prijestolnica Francuske koja takvu titulu nosi već posljednjih 76 godina, prema Guardianu. Ono što ne možete ni pomisliti da bi vam se moglo naći na tanjuru, spretno je ovdje ponuđeno kroz eklektička jela kao što je svinjski mozak u dressingu svinjskog vinegreta u Trois Gaulesu, koji se smatra najboljim svjetskim pubom, ali i uživati u grickalicama i slasticama visoke kvalitete.
Marrakesh, Maroko: U ovom se gradu spajaju okusi Francuske, Afrike i Bliskog Istoka, a ponuda hrane proteže se od malih zalogaja kakav može biti uz keftu (marokanske mesnate orkuglice) i mergezu (pikantne kobasice) koje se jedu tijekom dana dok se navečer sjedi u restoranima koje su smještene čak i u vile.
New Orleans, SAD: Ovo je prava adresa za uživanje u slatkim kreolskim jelima, gdje gastro užitak može početi s kušanjem po-boy sendviča od prženih morskih plodova ili dimljenih kobasica, a tura može završiti u jednom od najstarijih američkih restorana Antoine koji je prvi u svijetu promovirao kamenice Rockefeller.
New York, SAD: Velika jabuka ima najrazličitiju gastro scenu na svijetu, što i ne čudi s obzirom da je ovo grad u koji dolazi najviše ljudi iz različitih djelova svijeta i kultura, od Italije i Francuske, do Afganistana i Tibeta. Okusi svih svjetskih kuhinja su se ovdje izmiješali, ali u New Yorku nikako ne biste trebali propustiti hot dog s ulice ili halal pladanj kojega nudi ulični prodavač. Ne treba propustiti ni gastrofestivale poput Smorgasburga.
Pariz, Francuska: Otići u Francusku, a ne kušati sireve, to je kao biti u Sarajevu, a ne probati ćevape. Taverne su se proširile izvan turističkog područja, ali u njima se nudi tradicionalna hrana poput quichea, Coq Au Vina i kolačića madeleine. Pariz trenutno ima i "šefa stoljeća" Joël Robuchon koji vodi restoran L'Atelier.
Portland, Oregon, SAD: I ovaj američki grad slavu je stekao zahvaljujući restoranima-kamionima. Oregonski okusi najbolje se mogu testirati uz slasna pileća krilca ili pizze i sendviče.
San Diego, SAD: Ovo je jedno od najboljih mjesta s ponudom meksičke hrane u SAD-u gdje biste trebali probati burito Surfing California, odnosno punjeni odrezak na žaru uz škampe, pomes frites, avokado, pico de gall, sir i umakom chipolte.
San Francisco, SAD: Michelin je prošle godine u San Franciscu podijelio 40 zvjezdica raznim restoranima, uključujući dva koja su dobili tri zvjezdice – Benu i Saison. Grad nudi i fenomenalnu tržnicu pored luke gdje se može probati sve od divljih gljiva do kobasica.
San Sebastian, Španjolska: Grad je poznat po svojim tržnicama poput La Brexta gdje se nude tapasi u baskijskom stilu i jelima kao što je foie gras sa smokvama.