Paulo Coelho 'poludio' na Srbiju: "Dajte, ne lažite!"

DPA/PIXSELL
Osuđen za ratne zločine protiv čovječnosti, pisanje biografije možda je i posljednja mogućnost da u javnost izbaci svoje viđenje događaja
Vidi originalni članak

Paulo Coelho dolazi u Nizozemsku kako bi napisao knjigu o skrivanju Radovana Karadžića pod lažnim imenom Dragan Dabić. Vijest je to što je odjeknula čitavom regijom, a popularni brazilski pisac ostao je potpuno šokiran takvom vijesti. Jedan od najpopularnijih svjetskih pisaca toliko je ostao zatečen takvim pisanjem srpskih medija da se putem društvenih mreža oglasio o čitavoj toj priči.

"Večernje novosti objavile su da planiram pisati o životu ratnog zločinca. To je laž, molim vas poštujte svoje čitatelje", napisao je na Twitteru poznati brazilski pisac.

Na društvenim mrežama povela s žestoka rasprava o Karadžiću i ratnim zločinima. "Radovan Karadžić nije ratni zločinac. Očekujem od nekog poput vas da se malo bolje informira", stoji u jednom od komentara ispod objave poznatog brazilskog pisca. Jedan drugi komentator pomalo zajedljivo je dodao: "A da ti napišeš neku dobru knjigu?". Međutim, nisu svi bili toliko kritični prema Coelhu: "Bez brige. Zadnji put kad je netko vjerovao većem srpskom mediju bilo je 2004. godine".

Srpske Novosti objavile su utorak ekskluzivnu vijest da je sam Coelho ponudio Karadžiću pisanje biografije. Prema tom navodnom planu, pisac bi proveo dva tjedna s Karadžićem u zatvoru u Haagu kako bi mu Radovan detaljno ispričao što je radio i kako se skrivao od svjetskih obavještajnih agencija pod bradom dr. Dabića.

Sama priča o Dabiću je ravna bilo kojem hollywoodskom trileru. On je godinama živio i radio u Beogradu, a bavio se psihijatrijom, što mu je i struka. Radio je u dvije privatne klinike, jednoj u Novom Beogradu i jednoj u samom centru glavnog grada Srbije. Na posao je išao javnim gradskim prijevozom, a na vlastitoj stranici je promovirao svoju specijalnost, alternativno liječenje.

S dugom sijedom bradom i dugom kosom, sudjelovao je na brojnim tribinama i predavanjima diljem Srbije, a stotine gledatelja nisu povezale, ili nisu htjele povezati, Dabića s Karadžićem.

Samo dva mjeseca prije uhićenja, Dabić je gostovao na festivalu zdravog života i održao je predavanje "Kako njegovati vlastitu energiju". Osim gostovanja i predavanja, redovito je pisao za časopis Zdrav život gdje je uglavnom obrađivao teme povezane s alternativnom medicinom.

"Čovjek je programiran da živi od 120 do 130 godina, da cijeli život bude zdrav i čio te da s ovoga svijeta ode posve zdrav, ne zbog bolesti, nego zbog starosti", izjavio je jednom prilikom Dragan David Dabić.

Jedno vrijeme živio je u ulici Jurija Gagarina, a putem svoje web stranice pozivao je sve zainteresirane da mu se jave preko e-maila kako bi im pomagao pri liječenju.

Čak i samo Karadžićevo uhićenje nije bilo uobičajeno. Dvojica agenata Bezednosno informativne agencije (BIA) prišla su mu u gradskom autobusu, stavila mu kapuljaču na glavu i izvela u službeni automobil. 21. srpnja 2008. godine objavljeno je da je uhićen Radovan Karadžić, krvnik Bosne i Hercegovine.

Međutim, već ranije su pripadnici BIA-e znali s kime imaju posla. Dobili su povjerljive informacije da se iza Dabićeve brade krije bivši vođa bosanskih Srba, ali tek DNK analizom su mogli provjeriti o kome je stvarno riječ. Jedna agentica BIA-e došla je Dabiću na liječenje i kradomice uzela jednu dlaku iz brade. DNK analizom potvrđeno je da je riječ o Radovanu Karadžiću. 

"Nismo ga odmah htjeli uhititi jer smo mislili da kontaktira s Mladićem, pa da nas može dovesti do njega", ispričao je svojevremeno za Telegram jedan od srpskih dužnosnika koji su sudjelovali u Karadžićevu hvatanju.

Karadžić je već godinama na suđenju u Haagu za ratne zločine, a bio je optužen po dvije točke za genocid, po pet točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i po četiri točke za kršenje zakona ili običaja ratovanja. U ožujku ove godine osuđen je na 40 godina zatvora, a u tijeku je žalbeni postupak na tu presudu.

Posjeti Express