Plaže smrti: Tu se kupanjem riskira život

screenshot/youtube
Od jakih struja do napada morskih pasa i otrovnih meduza, ove plaže mame svojom ljepotom koja ima mračnu stranu
Vidi originalni članak

Od Australije do Europe, zemaljska je kugla puna skrivenih kutaka na kojima su sklad mora i kopna zadivljujući. Oduzimaju nam dah i želimo se samo prepustiti kupanju i sunčanju. Ipak, neke od njih, koliko god lijepe bile, skrivaju u sebi tajne opasnosti.

New Smyrnu vole ljudi, ali i  - morski psi

Plaža New Smyrna u američkoj državi Floridi vrlo je lijepa i popularna. No koliko je vole ljudi, toliko privlači i morske pse. Zbog čestih napada morskih pasa proglašena je jednom od najopasnijih na svijetu. Čak 15 posto ukupnih napada pasa na ljude u 2007. godini dogodilo se upravo na toj plaži.

No, nisu morski psi jedine "nemani" koje vrebaju iz morskih dubina.

Smrt od otrovne meduze u roku dvije do pet minuta

U Queenslandu u Australiji postoji plaža koja se zove Cape Tribulation. Ondje osim rijetkih posjeta krokodila i zmija otrovnica, iz same vode vrebaju otrovne meduze. Teško ih je primijetiti zbog prozirnog izgleda, a kada "oplaze" čovjeka, on može umrijeti dvije do pet minuta nakon dodira meduze.

Opasne morske struje: Utopilo se 83 ljudi

Osim morskih pasa i meduza, prijetnja sigurnosti čovjeka na moru često su morske struje. Morske struje na plaži na Hanakapiai na Havajima toliko je prevrtljiva da može prevariti i najiskusnije plivače. Zbog utjecaja struja u okolici plaže navodno se utopilo 83 ljudi, premda lokalne novine broje 30.

Otok Reunion

Ova plaža poznata je po napadima morskih pasa. Radi se o francuskom teritoriju udaljenom 225 km od Mauricijusa u Indijskom oceanu. Od 2011. godine ondje je zabilježeno 20 smrtonosnih napada morskih pasa, što čini 13 posto svih napada na svijetu.

Gansbaai, Južna Afrika

Ovaj dio svijeta carstvo je velike bijele psine. Nekoliko kilometara od obale nazali se prolaz nazvan Shark Alley koji je dom brojnih tuljana, ali i morskih pasa koji ih dolaze jesti. Osim ako i sami ne želite biti njihov objed, ovo područje morate izbjegavati.

Chowpatty Beach, Indija 

Ovo područje među najzagađenijima je na svijetu. Kupanje u tim vodama nipošto se ne preporučuje iako domaće stanovništvo to redovito čini. No zapadnjacima tamo prijete ozbiljne bolesti.

Plaže Amazone, Brazil 

Veslati u Amazoni znači da ćete zapravo prostor dijeliti s piranjama, anakondama i električnim jeguljama. Držite se radije obale.

Druge opasne plaže pogledajte u videu:

Posjeti Express