Preminuo omiljeni dizajner zvijezda i princeza

Pinterest
Hubert de Givenchy napravio je modnu revoluciju, a njegove haljine danas su neizbježni eksponati u svakom muzeju mode
Vidi originalni članak

Francuski modni kreator Hubert de Givenchy preminuo je u 91. godini života. 

Iako je u mirovinu otišao još 1995., te svoju modnu kuću prepustio nasljednicima Givenchy je crtao i skicirao do posljednjeg trenutka. Njegova najveća inspiracija, kažu upoznati, ostala je glumica i zaštitno lice kuće Givenchy - Audrey Hepburn. Kada su se 1953. godine upoznavali Givenchy je bio nervozan jer je iščekivao dolazak glumice Katharine Hepburn, a u prostoriju se umjesto toga ušetala elegantna i sitna Audrey. Njihov odnos je Givenchy kasnije opisao kao 'neku vrstu braka'.

- U njegovim sam se opravama osjećala kao da je otkrio samu esenciju osobe koju bih trebala glumiti. On stvara osobnost - rekla je Hepburn o kreatoru 'male crne haljine' čije je kreacije nosila i u privatnom životu. Nevjerojatno mnogo velikih lica nosilo je kreacije Huberta de Givenchyja - od crvenih tepiha, preko Elizejske palače do Bijele kuće - Givenchy je odjevao i Jackie Kennedy, Wallis Simpson, Grace Kelly, Elizabeth Taylor i mnoge druge. 

Na kraju svoje karijere rekao je čak da je 'modna industrija mrtva' jer više nema kontakta između dizajnera i klijenta kakvog je nekada bilo. Givenchy se navodi kao dizajner koji je žene oslobodio od krutih krojeva, pa je i široku haljinu slobodne forme pretvorio u remek-djelo.

Givenchy, rođen 1927. godine, od malena je znao da se želi baviti modom. Sa 17 je upisao Nacionalnu školu za likovne umjetnosti u Parizu, a već sa 24 je otvorio svoju modnu kuću. Početkom pedesetih, kada je upoznao Audrey, ostvario je i suradnju sa svojim idolom iz mladosti, Španjolcem Cristobalom Balenciagom.

Givenchyjevo modno carstvo prvo je naslijedio John Galliano koji je brend učinio mnogo 'žešćim' i 'kontroverznijim'. Njega su pak naslijedili Alexander McQueen i Julien MacDonald, pa onda Riccardo Tisci, a sada Clare Waight Keller.

Kada je Jackie Kennedy dolazila u posjet Francuskoj i Parizu kojeg je obožavala htjela je nositi francuske dizajnere, a opet nije htjela ispasti staromodna ili 'previše' Francuskinja. Sa Givenchyjem se nalazila po noći i naručila 15 različitih haljina. 

- Jackie je bila veoma moderna, na svaki način - rekao je Givenchy, a prva dama Amerike kasnije mu je poslala pisamce kako joj je general De Gaulle rekao "madame, večeras izgledate kao prava Parižanka". 

Vojvoda od Windsora Givenchyja je pohvalio rekavši da od njegove voljene Wallis napravi princezu no "da zašto to sve toliko puno košta". Situaciju je, pričao je u intervjuima Givenchy sa smješkom, izgladila upravo Wallis rekavši kako je "osmijeh na licu vojvode kada me vidi u Givenchyjevoj haljini naprosto neprocjenjiv".

Posjeti Express