Jobsova tajna - kćer za koju je tvrdio da nije njegova

Wikimedia Commons
Lisa Brennan Jobs rodila se kad je Stevu bilo samo 23 - a očinstvo je prihvatio tek nakon DNK analize
Vidi originalni članak

Na današnji dan, 5. listopada 2011. godine umro je kontroverzni Steve Jobs, po nekim genij, po drugima kradljivac ideja, no svakako čovjek koji je promijenio našu viziju tehnologije i načina na koji je koristimo u svakodnevnom životu. Uzrok smrti bio je neuroendokrini tumor gušterače koji mu je dijagnosticiran 2003, a ni sav silni novac koji je imao nije mu mogao donijeti ozdravljenje te je naposljetku umro 8 godina kasnije.

Ova crtica iz njegovog života otkriva stranu Jobsa o kojoj javnost malo zna...

Steve Jobs je u ljubavnoj vezi s Chrisann Brennan dobio kćer Lisu Brennan-Jobs. Upoznali su se 1972. u srednjoj školi te su ubrzo postali par. Iako su bili zajedno šest godina, Steve je ostao zatečen činjenicom da je Chrisann trudna te je očinstvo negirao, navodeći da je možda djetetov otac netko drugi. Djevojčica Lisa se rodila 17. svibnja 1978. i Jobs nije bio prisutan. Stigao je nakon nekoliko dana od poroda, pomogao joj odabrati ime te je otišao.

Tvrdio da je sterilan i neplodan

- Nije želio imati nikakvog posla ni s Lisom ni sa mnom - izjavila je Chrisann koja je sama odgajala kćer.

Steve ju je priznao tek godinama kasnije - nakon DNK dokaza da je on doista otac. Na sudu se izvlačio s činjenicom kako je "sterilan i neplodan". 

Tu se često povlači paralela između Stevea i njegova oca, koji je njega također odbacio. Svoje je prvo računalo nazvao Lisa, dugi niz godina tvrdeći kako to nema veze s njegovim navodnim djetetom. Prema zaposlenicima Applea, LISA je bila skraćenica za "Local Integrated System Architecture" - odnosno da su dobili za zadatak smisliti akronim kako ne bi ispalo da je kompjuter nazvao po djetetu.

- Naravno da je računalo dobilo ime po mojoj kćeri - priznao je poslije piscu njegove biografije, Walteru Isaacsonu.

JESTE PRIMJETILI? Evo zašto svi Appleovi proizvodi prikazuju 9:41 sati...

Sudskom odlukom o očinstvu Steve je morao plaćati 385 dolara na mjesec alimentacije, što je Jobs sam kasnije povećao, na za njegovo bogatstvo mizernih 500 dolara.

Ipak, ulagao je u ono što je vjerovao - Lisino obrazovanje te u domu u kojem su živjele ona i majka nisu morale plaćati najamninu.

Promjena u razmišljanju

Lisa se prvi put susrela sa svojim ocem 1986.

- Moj je otac bio bogat i poznat i kako sam ga upoznavala, upoznavala sam i cijeli jedan novi svijet. Odlazila sam na odmore s njim, a kasnije smo čak i živjeli zajedno nekoliko godina - otkrila je Lisa.

Ona je diplomirala novinarstvo na Harvardu 2000.godine te danas piše za Vogue i O magazin. 

- Volio bih da sam se ponio drugačije. Tada se nisam mogao vidjeti kao oca i nisam se s tim mogao suočiti. Pokušao sam učiniti pravu stvar, no da sam imao još jednu priliku vratiti se u prošlost, sve bi bilo puno drugačije - priznao je Jobs svoje greške iz mladosti.  

No, Steve Jobs je kasnije svoje pogreške ispravio i postao dobar roditelj. S Laurene Powell oženio se 18. ožujka 1991. godine, a u tom braku dobio je još troje djece.

Pogledajte isječak iz filma o Jobsu o njegovom odnosu s Lisom:

Posjeti Express