Rijetke fotografije: Kako je Hrvatska izgledala 1926.

screenshot/youtube
Prije gotovo čitavog stoljeća, Hrvatska je bila dio kraljevine Jugoslavije i ovo je samo jedan manji dio prikaza života u to doba
Vidi originalni članak

Sredinom dvadesetih godina prošlog stoljeća istaknuti njemački fotograf Kurt Hielscher dobio je poziv vlasti u Beogradu da putuje u Jugoslaviju i stvori knjigu sa slikama države, utemeljene tek nekoliko godina ranije, piše portal My Century. Kurt Hielscher je već objavio slične i vrlo uspješne knjige o Italiji, Španjolskoj i Njemačkoj, pa je oduševljeno prihvatio poziv.

U Beogradu je dobio tumača, pisma svim lokalnim vlastima i automobile na raspolaganje. Hielscher zahvalno priznaje koliko su mu lokalne vlasti pomogle u ovom pothvatu. Zahvaljuje i tvornicama Zeiss-Ikon i Agfa zbog izvanrednih fotoaparata, leća i foto-ploča.

Slavni fotograf putovao je od Alpa prema Bugarskoj - stvorio je 1200 fotografija, od kojih je izabrao 191. Prema Hielscherovim riječima, to je bilo nekoliko fotografija kojima pokušava pokazati atraktivan, raznolik karakter krajolika, arhitekture i načina života Jugoslavena. "Nisam želio stvoriti zbirku razglednica", napisao je on u svojoj knjizi.

Rezultat je zapanjujuća i često emotivna zbirka fotografija, objavljena 1926. godine u Berlinu. U nastavku pogledajte tek nekoliko odabranih fotografija iz Hrvatske tog doba.

Dubrovnik s pogledom na Lokrum

Dubrovačke zidine

Splitska luka

Zgrade u Splitu

Šibenik

Trogir

Črešnjevec, nedaleko od Tuhelja

Posjeti Express