Ruska trovanja: Njihov tajni laboratorij još postoji

Nine Fine Stuff
Kamera je tajni ruski laboratorij koji se navodno rješava protivnika režima na "tihi način"
Vidi originalni članak

Laboratorij za proizvodnju otrova obavijen velom tajne još iz doba Sovjetskog saveza koji se koristio isključivo za razvoj novih načina elmininiranja neprijatelja? Ne, to nije radna hladnoratovskog filma o Jamesu Bondu niti neka nova teorija zavjere. Koliko god nategnuto zvuči, Sovjetski je savez desetljećima stvarao i održavao tajni laboratorij poznat kao Kamera, odnosno na našem prijevodu jednostavno "komora". 

Cilj tog zlokobnog programa bilo je osmišljavanje novih načina trovanja ljudi.

Tijekom sovjetske povijesti, pripadnici tajne službe KGB-a otimali su i ubijali protivnike režima, kako unutar, tako i izvan granica zemlje. Zbog te su prakse postali ozloglašeni, a kako je vrijeme prolazilo, morali su pronaći nove taktike "tihog nestajanja" ljudi. Tu je ono gdje je Kamera odlično poslužila. 

Ubojstvo bez mirisa, okusa i traga

U konačnici, cilj je bio složiti oružje kojem se neće moći ući u trag tijekom autopsije. Osim toga, bilo je poželjno da bude nez okusa i mirisa, kako subjekt ne bi posumnjao da je otrovan. U tu je svrhu bilo važno stvoriti i otrov koji brzo djeluje - pa ne bi mogao nikome javiti. 

Znanstvenici su eksperimentirali s prahom, tekućinom, injekcijama i pićima koji sadrže ricin, digitoksin, kurarea i druge otrove. Kamera je uspješno osmislila nove i bizarne načine trovanja. Primjerice, ubojice su koristile tehnologiju laboratorija u ubojstvu dva dužnosnika uz pomoć svojevrsnog pištolja punog otrova koji je učinio to da je smrt izgledala kao rezultatom infarkta.

Ustvari, nitko nije znao da je te ljude ubio KGB sve dok njihov nedavno odbjegli agent nije priznao ubojstvo. Izvješća CIA-e spominjala su baterijsko-plisnki pištolj koji može pucati tekućinu precizno na udaljenosti do 20 metara. Kamerini znanstvenici testirali su oružje na političkim zatvorenicima u gulazima, a ako su oni nekako uspjeli preživjeti testiranje, jednostavno bi ih ustrijelili da slučajno ne bi razglasili priče. 

Nema više Sovjetskog saveza, no trovanja još ima

Što je ostalo od Kamere? Čini se da odgovor na to ovisi o tome s kime razgovarate. Prema američkim dokumentima iz 1960-ih, Sovjeti su navodno objavili kako su komoru za trovanja zatvorili 1953., no Amerikanci su bili čvrsto uvjereni da je ona u nekom obliku nastavila raditi.

Iako se Sovjetski savez raspao prije 26 godina, postoji velik broj spekulacija da sile poput KGB-a i dalje truju uz pomoć Kamerinih tehnika. Kao najpoznatij primjer toga ističe se bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka, ali i brojnih novinara koji su otvoreno kritizirali režim. Teorija zavjere? Možda. Zastrašujuće? Svakako.

Pogledajte dokumentarac:

 

Posjeti Express