Sedam bizarnih teorija zavjera koje su se pokazale istinitima

Thinkstock
Ponekad je vrlo tanka linija između ludosti i istine, a ovo su slučajevi kad se to pokazalo posebno točnim
Vidi originalni članak

Vlada koja među crnim muškarcima namjerno širi spolno prenosive bolesti bez njihovog znanja, policija koja laže o smrtima ljudi koji su otišli pogledati utakmicu i varalica koji je pomogao u započinjanju rata zvuče kao sulude teorije zavjere, no u stvari su istinite priče.

Upozoravamo vas da bi možda bilo bolje da ne nastavite čitati ako ne želite biti nepovjerljivi prema svemu što čujete.

Eksperiment sa sifilisom u Tuskegeeu

Ovaj američki eksperiment trajao je od 1932. do 1972. godine i za vrijeme njegovog trajanja gotovo 400 crnaca je zaraženo sifilisom nez njihovog znanja ili pristanka.

Muškarcima je rečeno da imaju "lošu krv", umjesto da ih se obavijestilo da imaju spolno prenosivu bolest ili da ih se liječi od nje.

Istraživanjem se željelo otkriti utječe li sifilis drugačije na crne muškarce nego na bijele, a do trenutka završetka eksperimenta bila su živa još svega 74 originalna sudionika.

Projekt MK-ULTA

U sklopu ovog CIA-in projekta ljudima se (bez njihovog pristanka) davalo lijekove kojima se željelo kontrolirati njihove misli. Pritom je agencija koristila i elektrošokove, hipnozu, subiminalna uvjeravanja i tehnike izolacije.

Program je spomenut u knjizi "Muškarci koji bulje u koze", prema kojoj je snimljen i poznati film s Georgeom Clooneyjem.

Operacija Spajalica

Pomoću ovog tajnog plana s kraja Drugog svjetskog rata u SAD su se trebali dovesti nacistički znanstvenici koji su trebali raditi za CIA-u. 

Novinarka Annie Jacobsen je otkrila ovaj plan u svojoj knjizi "Operation Paperclip: The Secret Intelligence Program that Brought Nazi Scientists to America".

Navodno su znanstvenici pomogli u izradi kemijskog oružja za SAD, te su surađivali s američkim znanstvenicima na razvoju LSD-a.

Svjedočenje Nayirah

1990. godine, 15-godišnja djevojčica poznata tek kao Nayirah svjedočila je pred američkim Kongresom, a njezine riječi su upotrebljene kao podrška za Prvi zaljevski rat. 

Djevojčica je tvrdila da su irački vojnici vadili bebe iz inkubatora i puštali ih da umru, no njezinu priču je kasnije opovrgnuo Amnesty International. Nakon rata, New York Times je objavio da je Nayirah ustvari bila kćer kuvajtskog ambasadora i da je njezinu priču organizirala PR tvrtka Hill&Knowlton.

Prohibicija

Američka vlada je namjerno trovala alkohol tijekom prohibicije u namjeri da uvede zabranu konzumacije alkohola.

Zahvaljujući njihovim akcijama, umrlo je 700-tinjak ljudi.

Hillsborough

15. travnja 1989. godine, 96 navijača Liverpoola je zdrobljeno, a još mnogo ih je ozljeđeno dok su pokušavali gledati polufinale FA kupa na Sheffield Wednsday Hillsborough stadionu.

2001. godine, jedan umirovljeni sudac je izjavio da bi se obitelji preminulih trebale kloniti "teorija zavjera" u vezi toga što se dogodilo tijekom tragedije. 

Do 2012. godine, istraga je pokazala koliko se policija svim silama trudila dokazati da su same žrtve krive za stvaranje gužve u kojoj su izgubile živote. 

Tri godine poslije, a istraga još uvijek traje, novi dokazi o zataškavanju policijske krivnje i dalje izlaze na vidjelo, piše Independent.

Operacija Northwoods

Za vrijeme Hladnog rata, američka vlada je osmislila napade na SAD koje je željela pripisati Kubi, kako bi pridobila podršku javnosti za rat s ovom latinoameričkom komunističkom zemljom. 

Dokumenti dokazuju da plan doduše nikad nije prerastao planirajuću fazu.

Posjeti Express